SMART Recovery Sverige
Senaste inläggen av SMART Recovery Sverige (se alla)

Kan man oskadliggöra något som triggar mig att använda om jag är beroende?

När man går på självhjälpsmöte så hör man ofta folk berätta vad som triggar dom till att använda sin valda drog. Ibland får man känslan att en trigger är något som varar för evigt hos en person. Men, är det så? Varar en trigger för evigt eller kan man jobba bort att exempelvis en speciell plats är en trigger?

Naturligtvis är detta olika för olika personer. Men, det finns nog en del man kan göra för att något skall sluta vara en trigger till användande. Eller så kan det ske helt enkelt av sig själv som en del av tillfrisknandet.

Men, om man nu vill jobba fokuserat med att arbeta bort sina triggers? Här är förslag på några generella strategier för att jobba bort triggerns styrka.

Medvetenhet och identifiering av dina triggers

Det första du bör göra är att försöka bli medveten om de specifika triggers som utlöser beroendet eller suget hos just dig. Många av dem är du troligtvis redan nu medveten om men försök att identifiera fler och dina mönster och gemensamma nämnare bland dina triggers.

Gör en lista och gradera dem gärna så du har klart för dig vilka som är de farligaste. Exempelvis 1 – 10. Nu kan du börja arbeta igenom dem en och en med olika tekniker.

Nedan några förslag på saker du kan göra för att ”slipa” bort triggerns påverkan på dig. Det säkert finns mer saker du kan göra men se detta som några möjligheter.

Självreflektion kring dina triggers

Reflektera över de underliggande tankarna och sugen som triggern väcker och utforska sedan alternativa sätt att hantera och reagera på dem. Det finns alternativ till att använda din valda drog! Exempelvis kan du utforska din sug med hjälp av verktyg vi använder inom SMART Recovery såsom ABC verktyget eller Utmana Irrationella Tankar verktyget.

Mindfulness och meditation

Mindfulness och meditation kan hjälpa till att skapa medvetenhet om nuet och minska impulsen att reagera automatiskt på triggers. Sedan kan dessa tekniker också bidra till att öka toleransen för obehagliga känslor utan att gripa till din valda drog.

Samma plats nya associationer

Du kan exempelvis (gärna tillsammans med en vän om det är en svår trigger) gå förbi Systembolaget utan att gå in och handla. På detta sätt ristar du nya ”stigar” i hjärnan och kan ersätta dina gamla associationer med nya. Dvs att gå förbi systembolaget behöver inte va en trigger.

Stöd från andra

Dela med dig av dina utmaningar med nära vänner, familj eller stödgrupper. Ju mer du pratar om din trigger desto mindre brukar den bli.

Belöningssystem

Belöna dig själv när du har hanterat en trigger på ett hälsosamt sätt.

Det är viktigt att notera att varje person är unik, och det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Så prova dig fram vad som fungerar för dig.

Att gå på möten hos SMART Recovery Sverige och lyssna på hur andra hanterar sina triggers kan ge dig nya idéer hur du kan jobba med dina egna.

Joel Magnusson

Dela gärna