Joel Magnusson
Senaste inläggen av Joel Magnusson (se alla)

Några tankar om vägen till frihet från beroende

Hur hittar man frihet från sin valda drog? Det finns ju mycket skrivet om det och det finns även många olika åsikter. Detta är ett inspel av tankar och reflektioner i den diskussionen. Med utgångspunkten att komma till en självhjälpsgrupp från ”gatan”.

Hopp om tillfrisknande

Något som jag tycker fattas ibland är diskussionen om hur man ingjuter hopp hos den som kommer till möten. ”Kommer detta verkligen att fungera?”. ”Jag har ju misslyckats så många gånger!”. Att ta upp hopp som en del av diskussionen på självhjälpsmöten kan därför hjälpa nykomlingar en hel del. Även kan det vara till hjälp för den som ofta halkar tillbaka till gamla beteenden mycket.

Egenmakt

Egenmakt är ett uttryck som ännu inte förekommer så ofta i Sverige. Men kort kan man säga att det helt enkelt betyder att det är personen själv som bestämmer över sitt liv och har förmågan att förändra (om det behövs) och styra sitt liv. Att vara självstyrande och ha förmågan och kunskapen att göra det. Att reflektera över sin egen egenmakt tror jag är en viktig del i tillfrisknandet. Att förstå vad egenmakt är och ha ett hopp om att den går att öka hos sig själv tror jag är en stor fördel. ”Hur kan jag öka min egenmakt?” Bör vara en fråga man ställer sig själv ofta.

Tillfrisknande

Ofta hör man på självhjälpsmöten ordet tillfrisknande. Tyvärr tycker jag att själva innebörden av ordet diskuteras allt för lite. Att utveckla sig själv och hitta en ny (ja för de allra flesta är det en ny väg som måste tas) och nykter väg i livet är viktigt. Att förstå att det är en process som hela tiden måste pågå tror jag är viktigt. Att kontinuerligt bygga ett liv man inte vill lämna och där man mår bättre och bättre (eller iallafall inte sämre och sämre) är en grundläggande del.

En god gemenskap

Att det tillsammans med ett bra program även finns en fin gemenskap där man känner stöd och ger stöd tror jag är en viktig del. Att känna sig behövd och förstådd är viktiga delar i självhjälpsmöten. Att våga vara öppen i en trygg gemenskap är en annan viktig del.

Förståelse att det går att lära sig tänka på nya sätt

En förståelse att det går att lösa och reagera på saker på nya sätt är viktigt. Samtidigt är det även viktigt att förstå att det tar tid att lära om. Under tiden man lär sig tänka nytt får man vara beredd på att man faller tillbaka i gamla beteenden. Om det händer måste man förstå att det är en del av processen och att det bara är att ta nya tag.

Ja, lite tankar bara….

Joel Magnusson

Dela gärna