Hur skall jag sluta med hasch och marijuana om jag är cannabisberoende?

SMART Recovery Sverige  Cannabisberoende

Är du cannabisberoende kanske du ställt dig frågan: ”Hur skall jag sluta med hasch och marijuana?” Cannabis är den mest använda illegala drogen i Sverige och en hög andel av de som söker hjälp för drogberoende anger cannabis som den primära drogen. De som är cannabisberoende och som vill sluta måste hantera utmanande abstinenssymptom som kan hindra dem från att sluta sitt missbruk. Det är alltså lätt att återfalla i ett aktivt cannabisberoende.

Är marijuana verkligen beroendeframkallande?

Missbruk av något ämne, inklusive marijuana, är när användaren börjar söka ämnet tvångsmässigt och fortsätter att använda även om det har haft skadliga effekter på deras liv, inklusive problem med familj, skola, arbete eller rättssystemet. Forskning har visat att mellan 9 – 30 % av alla marijuanaanvändare blir cannabisberoende och att de som börjar tidigt och som är dagliga användare är än mer mottagliga för cannabisberoende.

Vad händer när du försöker sluta med hasch och marijuana om du är cannabisberoende?

Cannabisrökare rapporterar ofta att de har abstinenssymtom som inkluderar sömnlöshet, aptitlöshet, ångest, sug efter att använda och irritabilitet. Även om bara någon av dessa symtom kan göra det svårt att sluta, kan kombinationen av flera symtom göra det mycket svårt att hålla sig drogfri. Det är här SMART Recovery Sverige kan hjälpa.

Vill du läsa mer om symtom på cannabisberoende hittar du mer information i blogginlägget 10 tecken på cannabisberoende.

Hur slutar jag använda cannabis?

SMART Recovery Sverige förser dig med kunskap, verktyg och andra färdigheter som du kan använda. Detta hjälper dig att både kort- och långsiktigt hålla dig drogfri från cannabisen. Men, även andra droger och destruktiva beteenden. SMART Recovery Sverige använder ett 4-punktsprogram, där varje element är utformat för att hjälpa dig att övervinna dina problem med att missbruka cannabis:

  • Bygga och bibehålla motivation – Hjälper dig att identifiera och hålla jämna steg med dina skäl att sluta. Varför vill du sluta med cannabis – vad kommer att hålla dig fokuserad på det målet?
  • Att hantera sug – Att hantera sug och begär är en del av tillfrisknandet. SMART har verktyg som är utformade för att hjälpa dig att hantera sug att använda eller röka cannabis. Dessa verktyg är mycket effektiva för att bli av med dina sug.
  • Hantera tankar, känslor och beteenden – Troligtvis använder du cannabis för att antingen fly från eller undvika att lösa dina problem. Lär dig olika problemlösningsverktyg som hjälper dig hantera utmaningar på din väg i livet.
  • Livsstilsbalans – När du är beroende av, eller missbrukar en drog som cannabis, faller ditt liv ofta ur balans – du kanske väljer att röka på istället för att gå till jobbet eller skolan? Du kanske upptäcker att saker du brukade njuta av inte längre är roliga. SMART Recovery hjälper dig att bygga färdigheter för att balansera både kortsiktiga och långsiktiga mål, nöjen och behov som en gång var i obalans på grund av ditt drogmissbruk.

Hur går jag vidare?

Det är enkelt att komma igång med SMART Recovery! Om du vill komma igång direkt kan du gå med i vår engelskspråkiga onlinesupportgrupp där du kan läsa, dela och lära dig av vår världsomspännande gemenskap av medlemmar när som helst på dygnet. Du kan också hitta svenska SMART Recovery möten här. En nyckel till abstinens är naturligtvis att förebygga snedsteg och riktiga återfall som du kan läsa mer om i vårt blogginlägg.

Om du vill ha tryckt material att referera till kan du köpa SMART Recovery Sverige självhjälpsbok.

Om du är duktig på engelska eller något annat språk kan du hitta möten online här , kanske finns det möte på det språk du föredrar? Och, är du ute och reser hittar du lokala möten exempelvis här. I USA, Australien, Storbritannien, Irland och Danmark finns det speciellt många möten. Ja, bara som ett tips om du är sugen på att resa och inte vill riskera att falla tillbaka i ditt beroende. Gå på lokala möten är ju även ett trevligt sätt att lära känna nya människor.

Dela gärna