För dig som är läkemedelsberoende (tablettberoende)

Läkemedelsberoende SMART Recovery Sverige

Missbruk av receptbelagda läkemedel som ibland även kallas tablettberoende.

Läkemedelsberoende

Missbruk av receptbelagda mediciner innebär att du tar ett (oftast receptbelagt) läkemedel som inte har ordinerats åt dig, eller tar det av andra skäl eller i större mängder än din läkare har ordinerat. Beroende av en substans är när du fortsätter att använda det trots att det har haft skadliga effekter på ditt liv, inklusive problem med din familj, skola, arbete, ekonomi eller rättssystemet.

Ett läkemedelsberoende innebär att du känner ett sug efter själva läkemedlet och att du får abstinensbesvär utan det. Dessa abstinensbesvär är kroppens sätt att reagera med olika ofta obehagliga symptom när den inte längre får det medel som kroppen är van vid. De här abstinensbesvären kan vara ganska olikartade utefter person men även vilket läkemedel beroendet handlar om. Läkemedelsberoende kallas även ibland för tablettberoende.

Vanliga läkemedel vid läkemedelsberoende

Enligt 1177 Vårdguiden är de vanligast missbrukade receptbelagda läkemedlen i Sverige vissa smärtstillande medel, vissa rogivande läkemedel och vissa sömnmedel.

Att sluta med dessa läkemedel bör alltid göras i samråd med din läkare då det kan vara farligt att tvärt sluta med vissa av dessa beroendeframkallande läkemedel. Inom SMART Recovery Sverige har vi ingen kompetens att råda dig hur du skall gå tillväga nr du skall sluta använda olika substanser så det är din läkare du skall kontakta.

Hur kan SMART Recovery Sverige hjälpa mig sluta med mediciner jag är beroende av?

Vissa människor behöver stöd för att sluta eftersom att sluta, även under en läkares vård, kan vara svårt och ganska obehagligt. SMART Recovery ger sina medlemmar verktyg och stöd som de kan använda för att hjälpa dem att tillfriskna sig från läkemedelsberoende eller andra beroenden och negativa beteenden. SMART Recoverys 4-punktsprogram är utformat för att hjälpa dig att övervinna dina problem med drogmissbruk:

  1. Bygga och bibehålla motivation – Hjälper dig att identifiera och hålla jämna steg med dina skäl att sluta. Varför vill du sluta – vad kommer att hålla dig fokuserad på det målet?
  2. Att hantera sug – Att hantera sug och begär är en del av tillfrisknandet. SMART har verktyg utformade för att hjälpa dig att hantera sug som kan hjälpa dig att upprätthålla medicinfrihet.
  3. Hantera tankar, känslor och beteenden – Vi vänder oss ofta till att använda droger för att antingen fly från eller undvika att ta itu med problem. SMART Recovery’s deltagare lär sig problemlösningsverktyg som hjälper dem att hantera utmaningar på vägen.
  4. Att leva ett balanserat liv – När du missbrukar droger, faller ditt liv ofta ur balans – du kanske väljer att använda istället för att gå till jobbet eller skolan. Du kanske upptäcker att saker du en gång gillade bara inte verkar roliga längre. SMART ger medlemmarna färdigheter för att hjälpa till att balansera både kortsiktiga och långsiktiga mål, nöjen och behov som en gång var i obalans på grund av drogmissbruk.

Det är enkelt att komma igång med SMART Recovery Sverige!

Om du vill komma igång direkt kan du läsa lite mer på vår hemsida och de blogginlägg om tillfrisknande som vi skriver. Där du kan läsa lite mer om hur man kan använda våra verktyg för att bli fri från ett beroende och en hel del annat. Ett bra nästa steg är att beställa SMART Recovery Sverige’s självhjälpsbok fylld med information och verktyg om hur du kan bli drogfri.

Du kan också hitta ett SMART Recovery Sverige självhjälpsmöte online.

Lycka till!

Dela gärna