Hur slutar jag dricka alkohol?

alkoholberoende SMART Recovery Sverige

Alkoholberoende eller alkoholberoendesyndrom är den vanligaste formen av beroende i Sverige. Enligt C.A.N har mellan 10 – 30 procent av den vuxna befolkningen alkoholvanor som ger en påtagligt förhöjd risk för fysiska, psykiska eller sociala konsekvenser. Är du en av dom kanske du letar efter lösningar som hjälper dig att sluta dricka?

Vad är alkoholberoende, alkoholberoendesyndrom? Har du alkoholsug?

Att vara beroende alkohol innebär att du börjat söka efter alkohol tvångsmässigt. Du upplever troligtvis alkoholsug ganska ofta. Fortsätter du att använda även om det har skadliga effekter på ditt liv, familj, skola, arbete, ekonomi eller rättssystem. Ja, då är det tydligt att du har ett etablerat alkoholberoende eller alkoholberoendesyndrom.

Om du har ett utvecklat alkoholberoende kan det dock vara så att du inte uppfattar eller helt enkelt förnekar att ditt drickande medför konsekvenser. Du kanske rättfärdigar ditt drickande i dina tankar och inte vill förstå hur det egentligen står till. Dina alkoholsug kanske du kamouflerar för dig själv. Tankar som att det alltid finns nåt att fira eller att du måste dricka för att du inte kan sova kan vara sådana tankar.

Men ju mer du läser om alkoholproblem, alkoholberoendesyndrom och alkoholberoende ju mer kommer du troligtvis att förstå hur det står till hos dig själv. Det kan även löna sig att rådfråga en god vän du litar på eller kanske en alkoholterapeut. Vägen till insikt att du har ett alkoholberoende kan vara mycket lång och svår. Hos många har vägen till insikt varit längre och svårare än att ta hjälp för att sluta dricka.

Det är även så att ibland fattas modet att våga inse och be om hjälp. Du kan dock vara lugn. De som leder våra självhjälpsmöten och de som deltar har alla uppbådat modet till den där första kontakten med oss. Att vara beroende av alkohol är inget att skämmas för. Vi som möter dig på våra möten skäms inte längre.

Några tecken på att du utvecklat ett alkoholberoende

  • Kontinuerlig ökning av alkoholkonsumtion.
  • Känsla av behov att dricka varje dag eller ofta. Observera att det kan vara mycket varierande hur ofta vi känner det här behovet.
  • Försämrat arbete- eller skolsituation. Du försover dig, orkar inte med. Du kanske prioriterar drickande istället för att plugga?
  • Konflikter i relationer på grund av alkoholbruk.
  • Försämring av hälsa, som huvudvärk, magproblem, förändringar i sömnmönster.
  • Du känner skuld och skam över ditt alkoholbruk.
  • Du förnekar eller minimerar problemet med ditt drickande av alkohol.
  • Överdrivet tänkande på alkohol, du planerar hela eller delar av vardagen kring att kunna dricka.
  • Försämrat minne och svårigheter att kontrollera alkoholbruk.
  • Du fortsätter att dricka alkohol trots negativa konsekvenser.

De finns ju fler tecken på att du har ett alkoholproblem. Du behöver inte ha alla dessa tecken för att vara alkoholberoende. Och, det finns än fler tecken på alkoholberoende än vad vi har tagit upp i listan.

Hur slutar man dricka alkohol?

Att sluta dricka handlar först och främst om att ta ett beslut. Att sedan följa det här beslutet och leva med det under en längre tid är ofta det som många tycker är det svåra. Många undersökningar visar på att det går mycket lättare om man gör det tillsammans med andra eller med hjälp av en terapeut. Eller, att du använder båda. SMART Recovery Sverige hjälper dig genom att erbjuda ett vetenskapligt program i fyra punkter enligt nedan samtidigt som du kan delta i våra självhjälpsgrupper för att få stöd och tips.

Vad händer när du försöker sluta dricka?

När du slutar dricka kan det vara obehagligt – särskilt om du har druckit stora mängder alkohol under en längre tid. Faktiskt kan det också vara farligt att bryta ett tungt drickandet för snabbt på egen hand. Det är därför viktigt att du talar med en läkare för att få svar på om du behöver avbryta alkoholanvändningen under medicinsk övervakning.

Diskutera därför gärna detta med en läkare så du får besked på hur just du skall göra för att sluta på ett säkert sätt. Vissa människor behöver stöd för att trappa ner och sluta dricka. Andra klarar detta själva på egen hand.

Men, när alkoholen har lämnat kroppen kommer du att börja må bättre och din hälsa kommer att förbättras. Både fysiskt och psykiskt. Du kommer att lära dig att stå emot alkoholsuget och behålla din nykterhet. Tillsammans med oss blir det lättare eller ens möjligt.

10 vanliga abstinensbesvär du kan få när du slutar dricka alkohol

  1. Sömnproblem – Det kan vara svårt att somna eller stanna sovande när man har abstinensbesvär från alkohol. Detta beror på att alkohol kan påverka sömnmönstret och göra det svårt att återgå till en normal sömncykel.
  2. Darrningar – Detta är en vanlig abstinenssymptom från alkohol. Detta beror på att alkohol påverkar det nervsystemet, vilket kan orsaka muskelsammandragningar.
  3. Ångest – Abstinens från alkohol kan orsaka ångest och oro, eftersom alkohol är en centralstimulant som påverkar hjärnans kemiska sammansättning. När alkoholen inte längre finns i kroppen kan detta leda till ångest och oro.
  4. Illamående – Att du mår illa är ett vanligt abstinensbesvär från alkohol eftersom alkohol kan påverka matsmältningen och göra det svårt att äta.
  5. Depression – Alkoholberoende med efterföljande överkonsumtion kan orsaka depression eftersom alkohol påverkar hjärnans kemiska sammansättning. När alkohol inte längre finns i kroppen kan detta leda till depression.
  6. Huvudvärk – Att få ont i huvudet är ett vanligt abstinensbesvär från alkohol eftersom alkohol kan påverka blodkärl och orsaka huvudvärk.
  7. Trötthet – Att känna sig orkeslös och trött är ett vanligt abstinensbesvär från alkohol eftersom alkohol påverkar sömnmönstret och kan därmed orsaka trötthet.
  8. Irritation – ilska och lättretlighet (kort stubin) är vanliga abstinensbesvär när du slutat med alkoholen eftersom alkohol påverkar hjärnans kemiska sammansättning och kan därmed orsaka humörsvängningar.
  9. Aptitlöshet – Att du inte har lust att äta är ett vanligt abstinensbesvär från alkohol eftersom alkohol kan påverka matsmältningen och göra det svårt att äta.
  10. Svettningar – Detta är ett vanligt abstinensbesvär från alkohol eftersom alkohol påverkar de delarna av nervsystemet som styr svettning.

Detta är några av de vanligaste med du behöver inte drabbas av alla då abstinensbesvär är olika från person till person. När någon eller några av dessa apstinensbesvär drabbar dig så gäller det att hålla ut. Försök att minnas att det kommer att gå över även i dina svåraste stunder.

Hur kan SMART Recovery Sverige hjälpa dig att sluta dricka alkohol?

SMART Recovery Sverige ger dig verktyg och stöd som kan hjälpa dig att återhämta dig från alkoholberoendet och leva i tillfrisknande. SMART Recovery’s 4-Point Program® utformat att hjälpa dig att övervinna dina problem med ditt alkoholberoende och hjälpa dig att hålla dig nykter:

  1. Bygga och behålla motivationen till förändring – Här får du hjälp att identifiera och förstå varför du behöver sluta. Varför vill du sluta dricka? Vad kommer att hålla dig fokuserad på målet att sluta med alkohol?
  2. Att hantera sug – Att hantera begär och sug efter alkohol är en del av tillfrisknandet. SMART Recovery har verktyg som är utformade för att hjälpa dig att hantera dessa alkoholsug. Verktygen hjälper dig att hålla dig nykter.
  3. Hantera tankar, känslor och beteenden – Många vänder sig ofta till alkohol för att fly från, eller undvika att ta itu med olika problem. Som deltagare i SMART Recovery’s program får du lära dig olika verktyg och modeller. Detta hjälper dig att lösa dina problem och att hantera livets utmaningar.
  4. Leva ett balanserat liv – När du dricker alkohol hamnar ditt liv ofta i obalans – du kan tycka att du väljer att dricka snarare än att gå till jobbet eller skolan. Du kanske upptäcker att saker du en gång tyckte var roliga inte längre är det. Därför ger deltagande i våra möten dig kompetens för att hjälpa till att balansera både kortsiktiga och långsiktiga mål. Du kan med hjälp av detta hitta tillbaka till nöjen och behov som en gång var ur balans på grund av ett pågående alkoholberoende.

Hur går du nu vidare mot ett nyktert liv?

Det är enkelt att komma igång med SMART Recovery! Det bästa sättet är att beställa SMART Recovery Sverige självhjälpsbok med programbeskrivning och psykologiska verktyg och vara med på våra svenska möten. Är du hyfsad på engelska hittar du mycket information på den amerikanska sidan såsom artiklar, filmer, supportforum, länkar till många olika engelska möten online världen över och en hel del annat.

Så ta chansen och börja läsa och titta på filmer om SMART Recovery redan idag. De möten vi har på torsdagar öppnar ca 15 minuter innan om du vill kika in och ställa frågor innan mötet börjar.

Här hittar du en artikel på vår blogg som beskriver lite mer om hur det är att ta hjälp av SMART Recovery Sverige för att bli nykter. Och, här hittar du en artikel på vår blogg om hur man kan använda ett av programmets verktyg för att bli av med alkoholsug. Ett annat läsvärt blogginlägg är hur man kan förebygga återfall om man är alkoholberoende.

Vad kul att du läst ända hit. Det går att lära sig att hantera livet utan alkohol.

Välkommen till våra möten!

Dela gärna