Några tecken på cannabisberoende

SMART Recovery Sverige
Senaste inläggen av SMART Recovery Sverige (se alla)

10 tecken på cannabisberoende

Olika tecken på cannabisberoende finns beskrivna i många källor. På hemsidor eller i böcker, artiklar, filmer m.m. hittar man många olika beskrivningar. Nedan hittar du 10 stycken som vi hoppas kan hjälpa dig att se mer objektivt på dig själv om du använder cannabis i någon form. I Sverige är de vanligaste cannabispreparaten marijuana, hasch och hascholja. Men, det finns förstås fler varianter. Kika på punkterna nedan och läs gärna mer om vårt program på hemsidan.

När är jag beroende av cannabis?

Det finns förstås ingen knivskarp gräns när ett användande av någon drog (vilken som helst) övergår till ett beroende. Men de tecken du hittar nedan och som stämmer in på dig, kan vara en indikation på att det inte står så bra till. Kanske blir du till och med överraskad av att en del stämmer in. Det beror på att ett beroende ofta liksom smyger sig på. De 10 punkterna är inget test, bara en lista på tecken på cannabisberoende som kan vara dig till hjälp att förstå hur det ligger till med dig.

1. Din tolerans för cannabis ökar

Precis som för alla droger leder regelbunden användning av cannabis till en ökad tolerans. Det betyder att du behöver mer och mer av drogen för att uppnå samma nivå av rus. Om du börjar uppleva abstinenssymptom / abstinensbesvär eller ökad tolerans är det tecken på att du kan vara påväg att bli beroende av cannabis. Kanske du till och med redan har utvecklat ett beroende?

Tecken på abstinensbesvär (notera: abstinent = avhållsam och abstinensbesvär /abstinenssymptom = fysiska och psykiska symptom du får när du slutat med något (blivit abstinent)).

inkluderar

  • aptitlöshet
  • koncentrationssvårigheter
  • irritabilitet
  • oro
  • sömnlöshet
  • ångest

Abstinensbesvären sitter i olika länge för olika personer och kan även förändras över tid om du håller dig abstinent över exempelvis några veckor. Besvären är ett tecken på att kroppen håller på att ställa om till att inte få sin invanda dos med cannabis. Så även om dina abstinensbesvär kan kännas mycket jobbiga så är de ett tecken på att du tillfrisknar från ditt beroende.

2. Att du inte kan sluta själv är ett tecken på cannabisberoende

Du klarar inte att minska eller sluta använda cannabis. Du försöker sluta med ditt drogbruk. Men du inte kan sluta när du försöker. Inte ens när du tagit stora och högtidliga beslut att aldrig mer röka en holk lyckas du. Att inte kunna sluta betyder att du förmodligen behöver hjälp med att bli ren från cannabis.

3. Du använder mer hasch, marijuana eller hascholja än du planerat

Blomställning av Cannabis sativa
Blomställning av hampa (Cannabis sativa)

Du kanske har börjat tänka i banor som, ”Jag ska bara ta ett par puffar.” Men, det slutar med att du röker hela den första jointen och fler därtill längre fram på kvällen eller natten. Om detta händer regelbundet är det ett mycket starkt tecken på att du blivit cannabisberoende.

4. Du spenderar allt mer tid med cannabis

Du ägnar allt mer tid till att att bli hög. Och, våra vanor och ovanor säger mycket om oss och våra liv. Om huvuddelen av ditt liv används till att antingen bli hög. Vänta på att bli hög. Eller att skaffa hasch eller marijuana är detta en stor röd flagga du måste vara medveten om.

5. Dina dagliga aktiviteter minskar till förmån för att röka på

Om ditt schema långsamt töms på fysiska aktiviteter och andra fritidsaktiviteter och ersätts med att umgås med andra likasinnade cannabisanvändare för att bli hög, då är du inne på en farlig väg.

6. Du fortsätter att bli hög på cannabis trots att det orsakar dig problem

Ditt beteende på jobbet eller skolan förändras av ditt cannabisanvändande. Om du till exempel har blivit varnad att du kommer att bli avskedad om du är sen till jobbet eller dyker upp hög igen, men ändå fortsätter röka en holk innan du går till jobbet, visar du ett beteende som kan kallas självdestruktivt.

7. Du behöver röka marijuana eller hasch innan du känner dig bekväm

Om du måste bli hög innan du känner dig bekväm med att vara kreativ eller innan du verkligen kan slappna av, då kan du vara cannabisberoende.

8. Du flyr från livets möjligheter och problem genom att bli hög

Om du känner att det enda sättet du kan hantera dåliga betyg, problem på jobbet och relationsproblem är att bli hög, då kan du vara beroende av marijuana.

9. Om du inte kan röka marijuana på festen går du inte dit

Om du bestämmer dig för vilka evenemang du ska delta i och vem du ska umgås med baserat på om du kan röka på och bli hög, då är du troligen beroende av hasch och marijuana.

10. Ditt fokus ligger till största del på nästa joint.

Du ser inte eller bryr dig inte om de viktiga sakerna i ditt liv. Saker som du måste göra för att komma vidare till ett gott liv bryr du dig inte om för det enda du tänker på är att bli hög.

Hur går jag vidare om jag vill sluta med cannabis?

SMART Recovery Sverige är ett självhjälpsprogram strukturerat i fyra punkter som delvis beskrivs på denna sida och i sin helhet beskrivs i SMART Recovery Sveriges självhjälpsbok. Programmets delar har många verktyg som lär dig att sluta med det du är beroende av och hjälper dig till ett bättre liv fritt från beroende. Du läsa mer om hur SMART Recovery Sverige kan hjälpa dig sluta med cannabis En viktig del i programmet är att delta i självhjälpsmöten där du får träffa andra med beroendeproblem. Att träffa andra med beroenden som även dom vill sluta och börja tillfriskna är ett bra sätt att komma vidare med livet.

Välkommen på våra möten

Där träffar du likasinnade som går igenom samma saker som du.

Dela gärna