8 skäl att sluta spela om pengar med hjälp av SMART Recovery Sverige

Joel Magnusson
Senaste inläggen av Joel Magnusson (se alla)

8 skäl att sluta spela om pengar med SMART Recovery Sverige

Att sluta spela om pengar på egen hand är inte lätt om man utvecklat ett beroende. Att lida av hasardspelsyndrom innebär för de flesta att det för dem är omöjligt att sluta spela själv. Att vara spelberoende eller speltorsk som en del säger, är något som påverkar ditt eget liv men även de i din närhet. “Hur skall jag kunna sluta spela?” är säkert en fråga du har ställt dig mer än en gång? Du har säkerligen även ställt dig frågor som: ”Hur skall jag vinna tillbaka pengar jag förlorat?” Eller, ”Hur skall jag hitta pengar till nästa spel?”. Är du riktigt ordentligt fast så mal troligtvis dessa och liknande frågor i ditt huvud nästan konstant.

Att ta hjälp av SMART recovery Sverige för att sluta spela finns det många skäl till. Programmet fungerar för dig som vill sluta spela på onlinecasino, poker, lotter eller något annat. Egentligen spelar det ingen roll vad du är beroende av för mekanismerna är i princip identiska för spelberoende som för andra beroenden.

SMART Recovery samlar därför människor med olika typer av beroenden på samma möten. Inte bara olika typer av spelberoenden utan även andra typer av beroende såsom alkoholberoende eller drogberoende. Kanske kan det på det första mötet vara svårt att förstå vad du som spelare kan lära dig av någon som vill sluta med tabletter eller shopping? Men, efter ett möte eller två inser du snabbt att alla ju pratar om ungefär samma saker. Sug, ilska, panik, stress, jakten på pengar och liknande finns där hos de flesta.

Om vi då tittar lite närmare på några konkreta skäl till att använda SMART Recovery Sveriges program för att bli spelfri.

1. Du lär dig sluta spela med metoder som bygger på vetenskap.

Det mesta innehållet hos SMART Recovery bygger på kognitiva beteendeterapi (KBT) och då speciellt på en variant som kallas Rationell Emotiv BeteendeTerapi (REBT). Några andra viktiga delar av SMART’s program kommer från motiverande samtal (MI). Forskningen och utvecklingen av dessa metoder går framåt och ändras utefter nya forskningsresultat och rön.

2. Du får lära dig olika verktyg för att hantera sug att spela

Sugen efter att spela kan vara otroligt starka och jobbiga. Det enda du tänker på är nästa spel och hur du skall fixa pengar till det. När kan du lägga spelet? När kan du smita undan och fixa det? Ja, det är många tankar kopplade till sug. I programmet finns en stor verktygslåda du kan använda för att minska, skjuta upp eller bli av med suget. Både på kort och lång sikt.

Speciellt viktigt är det i början av ditt arbete att bli spelfri att verkligen använda dessa verktyg så du inte trillar dit igen. Men, inom SMART pratar man om att det är viktigt att snabbt komma tillbaka om man skulle snubbla lite eller ta ett ordentligt återfall. Inget att skämmas för alls. Inom SMART ser man detta till och med som en möjlighet att lära sig mycket om sig själv och vad som triggade spelet.

Ofta är det så att de som är med i programmet inte använder alla verktyg utan använder en eller ett par av sina favoriter. Ju mer du kan hålla dig ifrån återfallet med hjälp av verktygen, desto svagare och mer sällan visar sig dessa sug. Du och din hjärna tränas till att hitta andra lösningar än att spela.

3. Du får lära dig olika metoder för att hantera dina tankar och känslor.

Att bli spelfri handlar ju inte bara om att sluta spela. Det handlar även om att hitta ett lugn och en framtidstro som gör att du mer och mer på ett naturligt sätt inte dras till spelet. Denna resa till ett bättre liv fri från spel kallas för tillfrisknande från beroende. Istället för att använda spel som en ursäkt för att inte ta itu med problem lär du dig att hantera livets utmaningar. Och livets möjligheter. På en del möten kan detta vara det stora samtalsämnet. En annan del är att hitta motivationen för att bli spelfri. Kanske du tycker att livet helt har gått åt pipan och det är svårt att hitta någon mening med att ta tag i saker och ting.

Här lite exempel på olika strategier som du kan använda för att förebygga återfall. Fler metoder och verktyg finns så leta runt lite på bloggen eller köp SMART Recovery Sveriges självhjälpsbok.

4. Din värld av rationella och irrationella tankar

En spännande del av programmet är att man pratar om rationella och irrationella tankar. Det vill säga för dig nyttiga och onyttiga tankar. Rationella tankar är tankar som är sanna och hjälper dig att må bra i livet medan de irrationella är osanna och destruktiva för dig. De kan vara svårt i början att vända på tankarna för en del irrationella tankar känns så vana och så sanna att du kanske inte ens tänker på de som irrationella.

Den här grunden får många att ifrågasätta sin tankevärld och sitt destruktiva tänkande och spelande på ett nytt sätt. SMART’s program omfattar en del verktyg du kan ta hjälp av för att vända dina tankar till att bli mer nyttiga och rationella för dig. Både liv och spelfrihet blir då lättare för dig.

5. I SMART Recovery pratas det även om att nå balans i livet.

Din spelfrihet har börjat falla på plats, dina känslor är mjukare och inte så utmanande. Dina sug efter spel har minskat i kraft och kommer allt mer sällan. Men, det är något som fattas och känns avigt. Lugn, detta är inget du är ensam om, utan något som aktivt tas upp i självhjälpsboken och på möten. Att hitta en balans och glädje i livet är en viktig del för att inte återfalla i spel. Du kommer att få många tips om hur du skall få ordning på balansen.

6. Acceptera det som hänt och blicka framåt.

På SMART Recovery Sveriges självhjälpsmöten hör du ytterst sällan historier om hur livet varit. Inte så att du skall glömma det, men det handlar om den ovillkorliga acceptansen av dig själv, av andra och av livets förutsättningar. Observera att det inte innebär att du måste gilla allt eller godkänna vad andra gjort mot dig. Utan det handlar mer om en acceptans som kan ge dig en grund att komma vidare i livet som spelfri och mindre olycklig människa. Acceptansen ger dig en stabilitet som du kan bygga vidare på.

Det är ju så att du inte kan göra något t det som hänt men du kan jobba med det som händer dig idag och därmed lägga en fn grund för en fantastisk framtid.

7. Självhjälpsmöten med utbildade mötesledare är viktigt när du skall sluta spela om pengar

Mötesledaren tar hand om administration och organisation av möten. Denne startar upp och avslutar mötet men är ganska osynlig under själva mötet. Det är du som deltagare som tillsammans med de andra för diskussionen framåt. Mötet präglas av öppenhet och dynamik där problemen hos deltagarna belyses med de verktyg som SMART använder. Du kommer därför att höra många varianter på hur man kan tänka kring och använda verktygen för att lösa problem, hålla sig spelfri och bygga ett fint liv. En annan viktig del är att du skall få och ge anonymitet. 

8. Det finns möten i 27 länder och online på olika språk

Speciellt om du är i början av ditt tillfrisknande är det bra om du försöker resa på semester främst till platser där det finns möten. Det är ju så att själva tanken med semester är frihet och vila och då kan det smyga sig in tankar om att du kanske skulle kunna ta lite semester från att vara spelfri med. Ingen ovanlig tanke alls! men en väldigt irrationell tanke som kan åtgärdas med exempelvis ett möte.

Hur går jag vidare och var hittar jag ett SMART Recovery självhjälpsmöte?

Om du vll läsa mer om hur SMART Recovery Sverige kan hjälpa dig att sluta spela om pengar så kan du kika in på sidan om spelberoende och sidan om hur ett möte går till. SMART Recovery möte på svenska hittar du här och möten i andra länder och på andra språk hittar du här.

Kika vidare på dessa och andra länkar så hittar du nog till slut bra information som kan hjälpa dig tillrätta. Det går ju även bra att bara kika in på ett möte online ca 15 minuter innan start. Mötesledaren finns där då och kan svara på dina frågor.

Lycka till!

Joel Magnusson

Dela gärna