Att tillfriskna från beroende

SMART Recovery Sverige
Senaste inläggen av SMART Recovery Sverige (se alla)

Hur kan man tillfriskna från beroende tillsammans med SMART Recovery Sverige?

Att tillfriskna från beroende börjar med att sluta med ditt beroendebeteende. Det kan vara ett beteende som att spela om pengar eller ett beroende av en substans som alkohol eller någon annan drog. Om du inte ger efter för begäret och sugkänslan, kommer suget att minska i intensitet med tiden och de återkommer allt mer sällan. Det är även så att allt eftersom tiden går kommer färre och färre saker att fungera som triggers för ditt beroende. Du kommer att ha färre och svagare sug ju mer du står emot.

Att tolerera sug är en del i tillfrisknandet från beroende

Om du lär dig att tolerera obehaget med sugen på kort sikt och accepterar att det känns jobbigt under några sekunder till några minuter tills de tynar bort, gör detta det möjligt för dig att kontrollera dina beteenden på ett bättre sätt.

Sugen försvagas efter en tids abstinens – du kan lära dig det med

Inom en ganska kort tid – några dagar till veckor – kommer du att lära dig acceptera att kortsiktiga obehag ingår som en del i att leva ett bättre liv. Ditt beroende kommer allt mer att tappa greppet om dig. Du kommer att förstå att det är ett val att använda substanser eller att göra saker du är beroende av. Bara genom att förstå att ditt beroendebeteende är ett val och inte en oundviklig reaktion på sug, tränar du om din hjärna att reagera på bättre sätt. Det finns heller ingen övre åldersgräns för när du kan träna om din hjärna att agera på nya sätt. Vi kan lära nytt hela livet.

SMART Recovery Sverige kan hjälpa dig i ditt tillfrisknande

Ditt tillfrisknande kan bli en verklig, självstyrande resa; SMART Recovery Sverige kan hjälpa dig:

  • Identifiera och förstå de triggers som leder till dina sug och begär, och att du inte måste falla för dem.
  • Acceptera och förstå dina osunda tanke- och handlingsmönster (ritualer, triggers och beteenden), och vara fortsatt motiverad och fokuserad även när tillfrisknande förefaller att vara en alltför överväldigande och oöverkomlig process.
  • Klara av att hantera dina sug och begär. Ändra det sätt du tänker på om saker och ting och fatta bättre beslut.

SMART Recovery Sverige har självhjälpsmöten varje tisdag och torsdag. Vårt självhjälpsprogram vilar på vetenskaplig grund och vi startade 1994. Idag finns vi i 23 länder. Vi är ett vetenskapligt och sekulärt program och ett alternativ till 12 steg.

De vanligaste beroendeproblemet i Sverige är alkoholproblem eller alkoholberoende. Det vanligaste beroendet av en illegal drog i Sverige är cannabisberoende.

Dela gärna