10 tecken på alkoholproblem

Joel Magnusson
Senaste inläggen av Joel Magnusson (se alla)

10 vanliga tecken på alkoholproblem?

Vad är definitionen på att ha alkoholproblem? Alkoholproblem har väl ingen exakt definition och det skiljer sig åt i olika delar av världen hur man ser på det. Men en tolkning är ju att om din alkoholkonsumtion är skadlig för dig. Då har du problem med alkoholen och man kan säga du lider av ett elkoholberoende. Andra benämningar på alkoholproblem kan man ju säga att alkoholberoende och alkoholism är.

Men vi utgår här från att har man alkoholproblem så är man alkoholberoende i någon grad. Man kan alltså inte styra över sitt drickande och många saker i livet har gått över styr. Men, allt behöver verkligen inte ha gått åt pipan för att du skall ha ett problem med alkoholen. Låt oss kika lite närmare på några olika varningstecken på att du har problem med alkoholen.

1 Alkohol upptar en stor del av din tankevärld

Du tänker väldigt mycket och ofta på alkohol. Ibland verkar det nästan som alkohol är din bästa vän. Du hittar på en massa orsaker till att dricka och umgås gärna med likasinnade. Och, vad vore väl en dag på stranden utan en flaska vin eller två? Att se en fotbollsmatch utan öl är ju som kärlek utan… Ja, du förstår?

2 Du dricker mer alkohol än du tänkt dig

Tankar om att inte dricka så mycket har börjat dyka upp hos dig. Du planerar inför kvällen att du skall dricka mindre. Dom tankarna visar sig dock vara som bortblåsta efter dom första ölen eller glasen med vin. Kanske lyckas du någon enstaka gång att hålla dina löften till dig själv (och andra) men inte oftare än så. 

3 Du dricker trots att du bestämt dig att inte dricka

Du har kanske börjat fundera på hur det står till med ditt drickande och har därför flera gånger bestämt att det skulle bli en nykter fest eller hemmakväll. Kanske har du efter några katastrofkvällar lovat dig själv och andra att aldrig mer dricka alkohol. Men, oftast klarar du inte att hålla dina löften om en nykter kväll och det där med att aldrig mer dricka vara ju bara överilade tankar du nu glömt bort helt.

4 Du dricker mer idag än tidigare i ditt liv

Kanske upptäcker du att du dricker mer idag än för några år sedan? De där lördagarna ute med ungdomskompisarna har idag blivit uteliv flera gånger i veckan. Dans på lördag, afterwork med jobbet på tisdagar och mellan det nån flaska vin eller två hemma.

5 Du dricker i smyg

Smygandet kanske börjar redan på Systembolaget? En väska eller anonym påse att stoppa dina flaskor i? Du är kanske med flera olika dryckesgäng för att dölja hur ofta och hur mycket du dricker? Du stänger in dig hemma eller letar upp den där diskreta pizzerian för att dricka? Finns många varianter på smygandet men det dessa tillfällen har gemensamt är att du verkligen inte blir glad om någon upptäcker dig.

6 Du är ofta borta från jobbet

Huvudvärk, magont och dåligt med sömn är orsaker som du använder för dina allt mer frekventa sjukskrivningar. Ofta sker denna frånvaro i samband med helger. Kanske har du även stannat hemma för att du inte hunnit nyktra till på morgonen. Du kan inte köra till jobbet och än mindre möta din chef eller kollegor. 

7 Du fortsätter att använda alkohol trots negativa konsekvenser

Du har många mer eller mindre tydliga konsekvenser av ditt drickande men trots det så fortsätter du dricka. Kanske din inre dialog rättfärdigar ditt drickande med ord och tankar som: “Så farligt var det ju inte?”, “Alla har väl den dålig dag då och då?” eller liknande.

8 Du får abstinensbesvär när du är nykter

Du känner dig orolig, illamående och darrig. Du har svårt att sova och mår allmänt dåligt efter du slutat dricka.

9 Du har humörsvängningar

Ditt humör är inte stabilt så som det en gång (för de flesta) varit. Nu för tiden pendlar ditt humör kraftigt och snabbt från att i ena stunden varit glad är du i nästa stund arg och vresig.

10 Du har ekonomiska problem

Kombinationen av att spendera mycket pengar på alkohol och annat i samband med att dricka i kombination med hög frånvaro från jobbet påverkar naturligtvis ekonomin. Kanske har det till och med blivit så att du prioriterar finansiering av utekvällar istället för att betala räkningar?

Om du känner att du har ofta har återkommande alkoholsug så har vi två upplysande artiklar du kan kika på. Den första heter Att bli av med alkoholsug och den andra, lite mer avancerade, heter att använda ABC verktyget för att bli av med alkoholsug. Kan verkligen löna sig att kika på.

Hos oss på SMART Recovery Sverige kan du hitta den hjälp du behöver för att komma loss från ditt drickande. Våra självhjälpsmöten, självhjälpsbok med program och verktyg hjälper dig att sluta dricka och hålla dig nykter.

Vill du delta i möten online från andra länder och andra språk så kan du kika in på SMART Recovery Internationals sida. Du hittar även listade vanliga möten där om du är ute och reser.

Välkommen på ett självhjälpsmöte hos SMART Recovery Sverige

Dela gärna