Tillfrisknandet börjar med ett steg

SMART Recovery Sverige
Senaste inläggen av SMART Recovery Sverige (se alla)

Tillfrisknande handlar om att byta beteende

Resan mot tillfrisknande

Liksom alla resor börjar tillfrisknande med ett steg. Att byta beteendemönster tar tid och kräver ansträngning, att man prövar sig fram.

Om du någonsin har tänkt att ”Jag är hopplöst beroende (jag är en hopplös alkoholist, jag är en hopplös speltorsk, jag är en narkoman, etc.) med en sjukdom som jag aldrig kommer att kunna övervinna”, ”Jag har inget val än att alltid kämpa med mitt beroende” eller ”Jag har inget val än att fortsätta använda alkohol och droger”,

försök att byta sådana tankar till:

”Jag brukade ha ett beroendebeteende, men jag gör andra val numera”.

De orden kan hjälpa dig till en ökad självkänsla, speciellt i början av ditt tillfrisknande.

Om du kan känna att du kommer att segra över det beteende som du vill bli fri ifrån, så är det troligt att du kommer att göra det. Om något av SMART ́s verktyg, strategier eller övningar inte fungerar för dig, pröva ett annat tills du hittar något som gör det. Tillfrisknande är möjligt. Sug och begär tynar bort med tiden. Abstinensen blir lättare att hålla sig till. Ditt beroende blir till något som tillhör det förgångna. Du finner mening och glädje i ditt nya liv.

Det går att ändra sitt liv hur gammal du än är.

Ett första steg mot ditt nya liv kan vara att komma på ett möte hos oss på SMART Recovery Sverige eller att köpa vår självhjälpsbok. Det mest effektiva sättet att tillfriskna är att kombinera mötesgående med användningen av vår självhjälpsbok.

Välkommen till oss!

Dela gärna