Strategier för att avväpna en trigger att dricka

Joel Magnusson
Senaste inläggen av Joel Magnusson (se alla)

Tankar och ord är kraftfulla och grunden för dina känslor och ditt agerande.

Små förändringar kan betyda mycket! Små förändringar av dina tankar kan hålla dig både nykter och drogfri.

Många triggers för dig som exempelvis är spelberoende, alkoholberoende, amfetaminberoende eller lider av något annat beroende grundar sig väldigt mycket på ditt inre tankeliv. Om du sas vant dig vid att ”löpa linan ut” och återgår till ditt spelande när du blir, arg, nervös eller ledsen kan det löna sig att ersätta ord för starka känslor som triggar sug. På detta sätt formar du om ditt inre tankeliv och gör det mildare.

Överdrivna ord för dina känslorHälsosamma ord för dina känslor
SkuldBesvikelse
IlskaIrritation
ÅngestBekymmer

Du kan säkert jobba vidare själv med att göra den här listan mycket längre. Ett bra sätt att börja är att sas mäta dig själv och fundera på vilka starka känsloord som ofta finns hos dig.

Självstärkande tankar

Ytterligare ett steg att mildra den inre tankevärlden är att använda SMART Recovery´s strategi ”självstärkande tankar vid en kris”.

Det är kort och gott tankar eller uttalanden som du säger till dig själv för att klara dig igenom stunden till du exempelvis kan göra en ABC eller ringa en god vän och prata lite. Det är många som klarat kriser som uppstått snabbt med hjälp av den här strategin.

Den här nya strategin går ut på att vi skall lära oss att använda ett mer neutralt språk och därmed påverka vår uppfattning och våra känslor om saker och ting. Det är bra om du försöker utveckla sådana här tankar och tränar på dem så du är redo när exempelvis ilskan kommer. Vi ger några exempel nedan:

För att lugna ner ett utbrott av nervositet länkat till känslan av att inte känna sig omtyckt:

  • Jag kanske har gjort några misstag i livet när jag använt droger men det definierar mig inte som människa. På det stora hela har jag gjort mest bra saker så jag låter inte dessa tankar trycka ner mig.
  • jag gjorde ett misstag. Jag är mänsklig. Jag accepterar mig själv och förlåter mig själv så jag kan gå vidare.

Jag är så fruktansvärt arg på detta:

  • Jag är verkligen upprörd. Men, det är ok att känna så här och ilskan går över utan att jag behöver dricka mig full eller använda droger.
  • Jag måste inte tappa kontrollen för att han betedde sig som ett svin mot mig. Det är ok att känna sig irriterad och när det går över kanske jag kan komma upp med något som minskar min ilska?

Som du märker hänger dessa två strategier ihop.

Nedan hittar du en liten film (3:29) som beskriver närmare hur du kan byta dina starkare ord till mildare.


Fundera lite på hur du tänker och hur starka ord och känslor får dig att börja använda det du är beroende av. Kanske du inte hittar alla svar direkt men ju mer du funderar och kanske diskuterar på självhjälpsmöten desto bättre blir du på att hantera det här.

Kolla mer på sidan 60 i självhjälpsboken, STRATEGI: ”Ändra ditt språk, ändra dina känslor”

Lycka till!

/ Joel Magnusson

Dela gärna