Visualisering mot sug

SMART Recovery Sverige
Senaste inläggen av SMART Recovery Sverige (se alla)

Visualisering mot sug med ett SMART verktyg

Detta är ett av många verktyg mot sug du hittar i SMART Recovery Sveriges 4-punktssprogram. UNSAi är ett akronym för en visualiseringsteknik och betyder:

  • U: Utmana
  • N: Negativa
  • S: Självprat
  • A: Agera
  • i. inte på det

UNSAi-verktyget attackerar ditt sug direkt. Det är en visualiseringsteknik förklädd som ett verktyg. Kontentan är att mentalt föreställa dig ditt sug att vara en symbol för någon du ogillar och du inte respekterar. Du vet att det försöker förstöra ditt liv. Det kan vara ett monster, en nemesis, ett ex, en föraktad chef, en översittare, en slarvig säljare, vad som än fungerar för dig. Du objektifierar rösten i ditt huvud och gör den till den skyldige och ditt andra jag till din en hjälte.

Var kreativ och gör en visualisering mot sug

Angrip suget med UNSAi-verktyget. Du vill bli kreativ med den här. Ju mer hemskt ditt sug/begär-nemesis är, desto mer kommer du att ogilla rösten i ditt huvud som uppmanar dig att använda. Föreställ dig en påträngande säljare som försöker sälja dig på din valda drog. Han är slarvig, inte sanningsenlig och slår dig under bältet. ”Kom igen, bara en – den kommer inte att döda dig. Du stannar vid två drinkar. Din partner kommer inte att få reda på det.”

Objektifiera ditt sug

Tanken med UNSAI är att objektifiera suget. På så sätt förblir du själv som den med goda avsikter men din personifierade fiende får skulden. Denne försöker få dig att vilja använda men du är på den goda sidan som kallas tillfrisknande och frihet från beroendebeteende. Om du har gjort det här suget till ett personifierat fantasifoster – kan den metoden vara mycket effektiv.

Argumentera inte med den bild du visualiserar

I gamla tecknade serier avbildades en djävul och ett helgon som kämpade om för- och nackdelarna med att använda. Här användes tankebubblor som kommer från människors huvuden för att beskriva problemet. Det kan vara en 2-årings utbrott. Du kommer inte att resonera eller förhandla med din före detta mobbande chef eller en 2-åring, du kommer då att hamna i problem. En nyckelkomponent i den här ekvationen är att inte argumentera med den här bilden eftersom du då mycket väl kan köpa logiken i begäret att använda din valda drog.

Öva

Ju mer du övar på att vägra ge efter för rösten, desto starkare blir din förmåga att stå emot, desto svagare kommer rösten att bli. På ett djupt psykologiskt plan hjälper det dig att förstå att du inte behöver ge efter för ditt sug. Du får inte ett ”kom ur obehagsfritt”-kort utan du måste öva.

Ditt sug är ett monster

Föreställ dig ditt sug eller ditt begär som ett fruktansvärt monster eller att någon eller något attackerar dig. Föreställ dig att saken eller personen är ute efter dig. Föreställ dig att du kämpar emot genom att bara säga nej. Bråka inte, förhandla inte, bara håll dig stark eftersom du vet att den här personen har fel. Du förhandlar inte med en 2-åring som utsätter sig för ett utbrott. Du förhandlar heller inte med en galning.

Hjälper dig att förstå dina egna lögner och ursäkter

UNSAi kan hjälpa dig att känna igen självprat och bilderna som leder dig till användning. Det här verktyget hjälper dig att förstå dem som lögner, ursäkter och rationaliseringar. Utmanadelen i UNSAi hjälper dig att utmana tankar som skapar sug och begär vid varje tillfälle, reducera dem till en nivå av ohjälpsamhet eller till och med absurdhet. Det är det negativa självpratet vi vill bli av med – åtminstone när det gäller att använda.

(Detta är ett mycket effektivt verktyg i synnerhet under fasen av att hantera sug samt hantera tankar, känslor och beteenden.)

Du kan naturligtvis använda detta verktyg till vilken typ av sug som helst. Det kan vara sug är efter en substans som yttrar sig som alkoholsug eller amfetaminsug. Men det kan lika gärna vara sug efter ett beteende som skapar spelsug. Som med alla våra verktyg kan du behöva träna för att dom skall fungera ordentligt. Så, ge inte upp.

Kom och var med på SMART Recovery Sveriges självhjälpsmöten för den som har ett beroende. Här kan du lyssna på andra och diskutera bästa sätt att använda de olika verktygen. Och, träffa andra i samma situation.

Välkommen!

Dela gärna