Bli av med alkoholsug genom distraktion

Joel Magnusson
Senaste inläggen av Joel Magnusson (se alla)

Bli av med alkoholsug genom att distrahera dig med en aktivitet

Att bli av med alkoholsug kan ibland kännas svårt. Speciellt i början av nykterheten kan alkoholsugen vara många och svåra. Inte heller har du då hunnit träna på det eller de verktyg du kan hitta hos SMART Recovery Sverige. Verktyg som kan användas för att bli av med dina sug. Men ett bra sätt att bli av med alkoholsug är att försöka distrahera sig själv.

Gör något som innebär att du släpper dit fokus på suget. Din hjärna kan inte koncentrera sig på flera saker samtidigt. Det bästa är om du gör något som innebär att du även rör på kroppen. Går du ut på en promenad innebär ju det att du skaffar dig andra sinnesintryck som kan få dig att tänka på annat. Dofter, kylig luft, ljud- och synintryck tillsammans med att du rör på dig kan skölja bort sugen väldigt snabbt.

Att städa och diska hemma är något som kan få dig på andra tankar och troligtvis så blir ditt humör bättre av att du städat lite. Har du inte motivationen att städa eller diska så kan du säga till dig själv att du bara skall diska en lopp eller två. Det kan göra att motivationen kommer.

Även om du inte känner för att direkt röra på dig finns det många saker du kan göra ändå. Titta på Tv, läsa en bok, ring en god vän eller räkna baklänges kan få dig på andra tankar.

Innan du sätter igång med en aktivitet så ta ett djupt andetag eller två. Det hjälper dig att slappna av lite. Många har alkoholsug när de är stressade eller har ångest. Lugnande andetag kan hjälpa dig på vägen att komma igång med något som distraherar dig från suget.

Fungerar inte detta knep så har vi många fler inom SMART Recovery. Kika på den här filmen för fler tips om hur man kan hantera sug.

Ett annat sätt att bli av med alkoholsug är med visualisering.

Inspirerat av sidan 47 i SMART Recovery Sveriges självhjälpsbok.

Lycka till!

Joel Magnusson

Dela gärna