Att känna igen dina alkoholsug

Joel Magnusson

Känna igen alkoholsug

Du har insett att du måste sluta dricka alkohol för att det förstör ditt liv. Du har valt att gå vidare och leva nykter. Du vill med andra ord bli av med dina alkoholsug. Ofta har du blivit nykter efter en lång process med mycket funderande och vobblande i tankarna om hur det egentligen står till. Nu har du då äntligen (oftast är det så….) tagit steget och slutat. Kanske med hjälp, kanske utan hjälp? Du är nykter just nu. Men vad skall du göra när alkoholsuget kommer? Och, hur känner du igen ett sug? För alla alkoholsug kanske inte är så tydliga att du ens är medveten om dom.

Hur känner du igen ett alkoholsug?

Det som slår dom som varit nyktra en tid och jobbat med sin nykterhet är att alkoholsugen är mycket mångfacetterade. De kan vara väldigt tydliga men också väldigt vaga och otydliga. De kan vara solklara men även insvepta i egna fina förklaringsmodeller och ursäkter. Ja, insvepta och paketerade i rena lögner, ofta med ett romantiskt skimmer som omslagspapper.

Naturligtvis finns det många saker du kan göra och träna på för att minimera antalet sug och deras styrka. Men, här diskuterar vi lite olika typer av sug för att du lättare skall känna igen dina egna. Att bli bra på att känna igen dem är ett gott första steg.

Det uppenbara alkoholsuget

Dessa är även för den som nyss blivit nykter ganska lätta att identifiera. Det handlar om tydliga bilder och ord i ens inre. Det kan vara tydliga ord och önskningar om att få en stunds frihet från svårbemästrade sorger och besvär med hjälp av ett rus. Eller helt enkelt något att ta till för att ”pigga” upp dig lite. Det kan låta eller ”se” ut så här:

 • Du vill ta en öl.
 • Du vill bli full.
 • Du ser tydliga ihållande längtansfulla bilder på din favoritalkohol i ditt inre.
 • Du vill snabbt bli fri från den smärta du känner.
 • Du vill bota den där ångesten du känner snabbt och lätt med alkohol.
 • Du kikar på öl- och vinflaskorna du har hemma.
 • Du vill bli av med ilska och irritation.
 • Du vill ha förtroliga samtal med en vän.
 • Bara ”en” öl.

Även om den här typen av sug är lätta att identifiera så kan naturligtvis även de leda till återfall.

Det dolda alkoholsuget

Väldigt ordentligt insvept i olika livslögner och fantasier med målet att förminska och rättfärdiga den tydliga tanken på att dricka. Ibland är det komplicerade förklaringsmodeller, ibland är de paketerade i enklare men skimrande drömmar och lögner. Det kan för vissa vara ganska smärtsamt och ta lång tid att inse att denna typ av sug existerar och bygger på irrationella tankar.

Det är heller inte så att det är alkoholen som ”kapat” din hjärna utan det är ditt eget medvetande som tränat in dessa rättfärdigande oförnuftiga tankar för att få dricka. Vi ger några konkreta exempel nedan men det finns förstås många fler. Så fort du förstår att det börjar dyka upp tankar som leder dig till tanken att dricka så har du ett alkoholsug. Det måste du isåfall göra något åt. Lär dig hur du själv bygger dina egna oförnuftiga tankar och hur dom ser ut för just dig. Nedan beskriver vi några exempel som du kanske känner igen eller så får dom dig att lättare hitta dina egna unika dolda alkoholsug.

Plikten kallar – jag måste dricka

 • Jag är ju säljare på en internationell marknad och det kräver att jag dricker när jag är ute på säljresor.

Sommardrömmar

 • På sommaren är det ju så fint och trevligt att ta en öl i sommarstugan. Härligt att träffa alla grannar och sitta och njuta på terrassen.

Jag är ju en viss personlighetstyp – Vi dricker

 • Jag är en konstnärssjäl och vi vill ju dricka till det ibland. Det är ju ok för jag hade ju iallafall en gång tänkt att bli konstnär… Eller nåt.

Tillsammans med gamla kompisar får jag dricka

 • Alla mina kompisar finns ju på puben och jag gillar utelivet för man träffar så mycket trevliga människor där.

De sug som du ofta under många år byggt in i olika förklaringsmodeller för att lura dig själv är svårast att identifiera och bryta sig fri från. Men kort så är alla tankar som leder till drickande sug. Mycket viktigt att komma ihåg när tankarna börjar leda dig in på fel väg.

Hur skall jag då bli av med mina alkoholsug?

Det finns ju naturligtvis många verktyg och metoder du kan använda för att bli av med sugen hos SMART Recovery Sverige. Några av dom kan du träna på innan du har ett sug så du är beredd när dom kommer. Träna då exempelvis på tidigare alkoholsug som du inte lyckats hålla emot. Andra verktyg använder du när du identifierat dina sug. För mer råd och tips på hur du kan gå tillväga kan du kika på vår film ”Hur skall jag bli av med mina sug?”

Vi har också skrivit några artiklar på vår blogg som kan vara intressanta. Några sätt att bli av med alkoholsug är lättåtkomlig och innehåller några tips. Artikeln ABC verktyget mot alkoholsug beskriver hur man kan använda ABC verktyget mot sug. Det är verktyget pratar vi ofta om på SMART Recovery Sverige’s självhjälpsmöten. Sedan är ett mycket bra tips att köpa självhjälpsboken där det finns fler metoder och verktyg beskrivna.

Tänk på hur du tänker så kommer du med tiden allt lättare identifiera även dina dolda sug. Det går att lära sig.

Lycka till!

Dela gärna