Tecken på alkoholism

Joel Magnusson
Senaste inläggen av Joel Magnusson (se alla)

Några tecken på alkoholism

Inom SMART Recovery Sverige sätts inga stämplar på människors relation till alkoholberoende för att inte ytterligare öka stigmat. Dom kallar därför varken sig själva eller andra för alkoholister, missbrukare eller liknande. ”Vi är inte vårt beroende!” är grunden för hur man tänker inom SMART Recovery Sverige. Men, det är ju ändå intressant att diskutera alkoholberoendet med de vanligaste sätten de beskrivs i dagligt tal.

Men, tre tydliga tecken på alkoholism eller alkoholberoende är:

– Du har tappat kontrollen över din alkoholkonsumtion

Det är inte du som bestämmer längre. Du försöker sluta eller begränsa ditt drickande men det fungerar inte. Kanske du lyckas en kortare tid eller vid något eller några enstaka tillfällen, men i längden går det inte.

– Du har alkoholssug

Du har ofta eller alltid sug efter att dricka alkohol. Sugen kan vara tydliga och starka men de kan även vara mer invävda i fantasifulla (romantiska?) tankar. Kort kan man dock säga att alla tankar som på något sätt leder till drickande är att betrakta som sug. Och du har troligtvis många sådana tankar.

– Du har abstinensbesvär när du inte dricker

När du gör ett uppehåll i ditt drickande får du olika typer av abstinenssymtom. Det kan vara svettningar, darrningar, oro, ångest och annat. Din kropp har vant sig vid alkohol och vill ha det den är van vid. Och får den inte det säger den till. Observera dock att inte alla som är alkoholister eller problemdrickare har dessa abstinensbesvär.

Din alkoholkonsumtion kan påverka ditt liv negativt trots att du kanske inte dricker varje dag.

Det är den samlade bilden som gäller. Vilka konsekvenser får jag av mitt drickande och hur mycket påverkar det mitt liv?

Alkoholism varningstecken

Tydliga varningstecken på att du har ett alkoholberoende är att dina tankar och ditt beteende alltid, eller för det mesta, cirkulerar kring alkohol. ”När får jag dricka nästa gång?”, ”Har jag tillräckligt hemma nu?”, ”Åhh, min sambo skall åka bort en vecka så nu kan jag dricka flera dagar”, och liknande. Och, ditt beteende följer på dina tankar… Eller hur? Den här typen av tankar med efterföljande beteenden är starka tecken på alkoholism.

Alkoholist beteende

Om nu dina tankar och beteende allt mer cirkulerar kring alkohol finns det då några typiska alkoholistbeteenden? Alltså saker som även andra kan lägga märke till. Det är ju en skala som börjar i tankarna ovan. Där senare starka tecken på alkoholberoende exempelvis kan vara:

  • Du isolerar dig för att dricka själv hemma.
  • Du väljer att köpa alkohol trots att du inte kan betala räkningar.
  • Du gömmer alkohol på olika platser hemma (från exempelvis din partner eller dina barn som häller ut det dom hittar).
  • Du dricker med olika gäng olika dagar i veckan. Då kan ju inte tisdagsgänget kommentera att du ju druckit fler dagar. För det vet dom ju inte om eftersom du ju druckit med andra eller på en annan pub andra dagar.
  • Du sköter ditt jobb allt sämre. (sjukskrivningar och annan frånvaro är typiska följder)
  • Du går inte på fester där du inte kan dricka.
  • Du romantiserar mycket om hur fint och trevligt det är att ”ta sig en jäkel”.
  • Du tar en återställare dagen efter.
  • Du har sug efter alkohol. (andra märker detta då du kanske ofta eller alltid springer iväg till puben efter jobbet)

Listan kan naturligtvis göras längre…. Det viktigaste är att du förstår att alkoholen har blivit din stora prioritet i livet. Troligtvis kan du själv fylla på listan med andra saker om du börjar tänka efter? Och, du behöver verkligen inte ha uppfyllt alla punkterna ovan för att din alkoholkonsumtion skulle kunna kallas problematiskt.

Fler alkoholistiska beteenden

Väldigt många av de som slutar dricka alkohol och börjar tillfriskna från sitt alkoholberoende inser att de ljugit otroligt mycket. Inte bara har de ljugit för sig själva utan även för andra. De har varit mästare på att manipulera andra men även har de manipulerat sig själva. Till och med nekat till faktiska omständigheter. ”Nä, det är bara läsk i mitt glas” fast det egentligen är hälften vodka… De flesta av dessa lögner handlar om att skapa möjlighet att dricka men även om att sopa igen spår efter olika konsekvenser. Lögnen är ofta en sann (!) följeslagare till alkoholisten.

Hur påverkar alkohol kroppen

Fysiska (mer eller mindre synliga) tecken på att du dricker för mycket är många. Alkohol skadar kroppen på flera sätt där några exempel är cancer i mun och strupe. Alkohol skadar cellerna i levern och risken för levercirros (skrumplever) ökar som i sin tur är största riskfaktorn för levercancer. Hos män ökar risken för tjocktarmscancer om du dricker alkohol.

Dessutom ökar alkohol risken för bröstcancer hos kvinnor och den risken ökar ju mer alkohol du dricker. Möjligheten att skaffa barn (fertiliteten) minskar hos både kvinnor och män när du dricker alkohol. Alkoholförtäring kan även ge mag- och tarmproblem. Ja, detta för att bara nämna några saker alkohol gör med din kropp.

En viktig sak som många inte förstår är att alkohol kan inducera och förvärra depression. Du kanske försöker pigga upp sig och bli av med ångesten med hjälp av några öl. Men långtidseffekten är den motsatta då det förvärrar både ångest och depression även om det för stunden kan kännas bättre.

Sömnproblem i samband med alkoholism är vanligt. ”Jag kan inte sova utan att ta mig ett glas eller två”. Andra tecken på att du dricker för mycket är humörsvängningar.

En del inser inte att de skadar sin kropp med alkohol eftersom många sjukdomar inte ger några direkta varningstecken innan sjukdomen uppträder. Din lever kan ha varit kass i många år innan den kollapsar och ger dig gula ögonvitor.

Andra mer synliga tecken i tidiga stadium av hög alkoholkonsumtion är viktuppgång, sämre hy och kanske mörka ringar kring ögonen. Rödmosigt ansikte kan vara ett tecken men kan lika gärna bero på sjukdomen rocacea där i och för sig alkohol kan vara en utlösande faktor. Men så kan även starka kryddor vara.

Värt att nämna här är ju den gamla osanningen att det skulle vara bra för hjärtat att dricka något glas vin om dagen. Utan att gå in på detaljer så är det inte sant. Dessa påståenden började för några decennier sedan då någon forskning ledde till att man pratade om den ”franska paradoxen”. Dvs fransmän äter mycket skadligt fett men klarade sig bättre tack vare hög konsumtion av rött vin. Senare forskning och genomgång av tidigare forskning visar tydligt att det inte finns några fördelar för din hälsa att konsumera alkohol.

Alkohol abstinensbesvär

Abstinensbesvär får du när din kropp är så van vid alkohol att du mår dåligt när du inte dricker. Observera att vi inte pratar om bakgrus som du får direkt efter ett fylleslag. Abstinensbesvären innebär att du exempelvis kan vara orolig, skakig, må illa, svettningar, frossa och få svårt att sova. Dessa fysiska symtom brukar sitta i några dagar. Efter ett tag går alla över och du kan till och med lära dig sova utan att använda alkohol.

Avbryter du ett långvarigt och omfattande alkoholanvändande snabbt, kan dina abstinensbesvär ta livshotande former. Ett exempel på det är ju delirium tremens. När avbryter ett sådant drickande bör du göra det under en läkares överseende. Ring och prata med beroendecentrum på din ort eller med din läkarmottagning för rätt råd.

Att skall jag sluta dricka alkohol?

Du har troligtvis hamnat på det här inlägget eftersom du funderat på ditt drickande och därför sökt efter mer information om hur det står till med din alkoholkonsumtion. ”Är jag en alkoholist?” kanske du tänker? Hur skall jag sluta dricka alkohol? kan vara en annan. Att du skulle behöva passera någon slags gränsdragning för att det skall vara dags att sluta dricka alkohol behövs inte. Det finns fantastiskt många nyttor med att sluta. Där din hälsa, du själv och din familj bara är några orsaker som kommer att dra nytta av det.

Bli nykter på egen hand

Att bli nykter på egen hand genom att sas ”skruva på korken på flaskan” fungerar väldigt sällan en längre tid för den som är alkoholist. Att sluta dricka alkohol är för många ingen enkel sak som man klarar själv. För dom som inte är beroende eller i begynnelsen av ett alkoholberoende kan det gå bra på egen hand. Naturligtvis är det så att en och annan lyckas men då har beroendet ofta inte gått så långt.

Även om skammen kan vara svår och hindra dig att söka hjälp så lönar det sig att göra det. Och, det finns idag många olika sådana möjligheter. En är att börja vara med på självhjälpsmöten hos SMART Recovery Sverige. Att ta kontakt med en alkoholterapeut eller söka hjälp hos sjukvården är andra. Många som söker och får hjälp kombinerar ofta flera olika möjligheter.

Viktigaste att komma ihåg är att det går att sluta dricka alkohol även om du haft ett problemdrickande i många år.

Lycka till!

Joel Magnusson

Dela gärna