Bli av med alkoholsug med hjälp av en burk

Joel Magnusson
Senaste inläggen av Joel Magnusson (se alla)

Två sätt en burk kan hjälpa dig att bli av med alkoholsug

Speciellt i början när du försöker sluta med det du är beroende av är det viktigt att ta till alla möjliga medel och metoder för att lyckas. Här kommer två lite roligare (mitt i allvaret) sätt att bli av med alkoholsug och andra sug med hjälp av en burk och lite fantasi. Glöm inte att ett sug varar i maximalt 10 – 15 minuter. Och du, även om du kanske tycker att dessa två metoder verkar lite barnsliga så fungerar dom ganska bra. Definitivt värda att prova som ett komplement till andra SMART Recovery Sverige verktyg

Bli av med sug – Metod 1

Köp en fin glasburk och 100 glaskulor. Varje gång du har ett sug du lyckas uthärda utan att ta ett återfall eller snubbla lite lägger du en glaskula i burken. När alla kulor ligger i burken klappar du dig själv på axeln och ger dig själv beröm. Kanske kan du även hitta ett lämpligt sätt att fira på? Och, du.. fira ordentligt och tänk ofta på hur det kändes när alla kulorna låg i burken. Sedan börjar du om igen med en tom burk.

Denna metod hjälper dig även att lära dig att tycka om dig själv. Att tycka om sig själv är ofta en bristvara hos personer som är beroende av något. I början när du slutat med det du är beroende av kan burken fyllas upp väldigt snabbt för att ju längre tiden går bli allt mer sällan. Detta är ju ett fantastiskt bevis på att antal sug minskar ju längre tiden går. Naturligtvis är det viktigt att läsa på i SMART Recovery Sveriges självhjälpsbok om hur du kan hantera sug.

Bli av med dina sug – Metod 2

Här kommer nästa tips på en metod som du kan använda för att minska chansen att du agerar på ditt sug. Ett sug varar som sagt vanligtvis maximalt 5 – 15 minuter för att sedan försvinna. Att under denna tid distrahera dig själv med att göra nåt kul och / eller nyttigt kan hjälpa dig att få suget att försvinna snabbare. Skriv ner några saker du kan göra under ca 20 minuter för att distrahera dig själv. Skriv varje sak på en egen lapp och vik sedan ihop den och lägg i burken.

Exempelvis

 • Hemmaövning (3×10 armhävningar, 3×10 sit ups, etc)
 • Ge akvariefiskarna mat och städa lite åt dem
 • Krama min sambo
 • Vattna krukväxterna
 • Byta jord på en krukväxt
 • Läsa en artikel
 • Skrivs en tacksamhetslista
 • Ringa en god vän
 • Meditera
 • En kvick promenad
 • Göra en kopp te
 • Läsa ett kapitel i en bok.
 • etc.

Listan kan göras lång och ibland kan det vara bra att fylla på med en ny lapp. Varje gång du har sug drar du en lapp och gör det som står där. Är du ute och rör dig mycket på stan eller nåt kan du ha en bunt vikta lappar i din plånbok med lämpliga saker att göra utomhus.

Pyssla om dig själv

Att förbereda de här två verktygen är ju ett tecken på att du pysslar om dig själv och börjar acceptera ditt beroende mer. Så även förberedelserna inför de kommande sugen är bra för dig. Naturligtvis är det bra om dessa ”burkövningar” kombineras med att göra en ABC mot sug eller att du läser mer om alkoholsug här på bloggen.

Och, naturligtvis bör det kombineras med att gå på våra självhjälpsmöten där du kan träffa andra med liknande beroendeproblem och utbyta erfarenheter.

Lycka till

Joel Magnusson

Dela gärna