Hur triggas mina sug

SMART Recovery Sverige
Senaste inläggen av SMART Recovery Sverige (se alla)

Varför blir jag sugen på alkohol eller något annat jag är beroende av? Vad triggar mitt alkoholsug?

Vad menas med en trigger?

En trigger (på svenska betyder det ungefär ”igångsättare”) är något som leder till sug (jag vill) vilket i sin tur leder till begär (jag behöver). Det kan handla om dina känslor; något som du har gjort, gör eller vill göra; en tidpunkt på dagen, under veckan eller året; något som du rör vid, hör, ser, luktar eller smakar; eller vad som helst annat som leder till sug. Typen av triggers kan vara väldigt olika för olika personer men en hel del är även samma för många med olika typer av beroende.

Du bör dock komma ihåg att de inte är ursäkter för att bruka och de är möjliga att förutse.

Ett beteende (att ta en substans som alkohol eller göra något såsom att spela om pengar) som har blivit till ett beroende har lärt din hjärna att associera vissa saker med de behagliga känslor eller med den lättnad som du känner när du ägnar dig åt ditt beroendebeteende. Även efter att du har slutat, kommer din hjärna att bli påmind om det här beroendebeteendet när du stöter på dina triggers / igångsättare, eller om du frammanar sådana själv.

Men, din hjärna kan lära om och göra sig av med den tankereaktion som blir resultatet av mötet med en trigger (jag vill). Reaktionerna kan dröja sig kvar ett tag, men kommer så småningom att minska ner till att bli mycket korta (millisekunder långa), om vi håller emot och inte tar ett återfall.

Eftersom vi är människor med fantasi och tankeförmåga, kommer korta, löjliga och ohjälpsamma tankar till oss i våra hjärnor hela tiden om saker som vi snabbt avfärdar för vad de är – dumma tankar och inget annat.

De mer allvarliga sugkänslorna (jag behöver) avtar på några dagar, veckor eller månader. Det går alltså att lära sig att hålla emot och agera på nya sätt. Detta kan du göra hur gammal du än är.

För att du skall kunna hitta och identifiera dina triggers så tänk på de substanser eller beteenden som stimulerar dina sinnen; syn, lukt, hörsel, smak och känsel (som tabellen nedan ger exempel på). Gör en lista på dina egna triggers. Du kanske inte är medveten om hur många de är. Hur många kan du identifiera? Var ärlig och lista dem alla, även om de förefaller vara betydelselösa.

BeroendebeteendeExempel på triggers
AlkoholsugVåren.
Du går förbi din gamla stampub.
Du träffar en gammal dryckeskompis.
Du blir arg.
Du råkar se reklam om alkohol.
SpelsugReklam för spel på sociala medier.
Lotter i en butik.
Trav på tv.
Du följer med en god vän som skall gifta sig i Las Vegas.
Sug efter heroinDu ser nålar och tillbehör.
Du råkar träffa en kompis du rökt tillsammans med förut.
Du stöter på din gamla ”kran” / langare på stan.
Sug att ta kokainVitt pulver av någon sort.
Aluminiumfolie.
Du ser en film där man tar kokain.
Sug efter Hasch / marijuanaSpeciell musik
Skateboardparker.
Att se rullpapper till cigaretter i affären
Sug efter läkemedelDu blev upprörd
Du hittar en tablett i fickan
Du tror att du kommer att få ont och vill ha en tablett i förebyggande syfte
Några exempel på triggers kopplade till olika typer av beroende.

Att göra en egen enkel lista på dina triggers kan löna sig. Om du gjort en lista så spar den för om du tar fram den efter en tid så kanske du kommer på fler saker som triggar dig. Kanske det till och med är så att första gånge du gör listan att du inte kommer på så många triggers. Men, ju mer du jobbar med SMART Recovery Sveriges program ju fler kommer du troligtvis att hitta.

Här ett blogginlägg och en kort liten film på engelska som handlar om hur du kan hantera dina triggers över storhelger.

I vår självhjälpsbok hittar du en hel del övningar och information hur du kan jobba med att minska dina triggers påverkan på dig och din abstinens från dina beroendebeteenden

Dela gärna