Komma igång med ett roligt drogfritt liv

Joel Magnusson
Senaste inläggen av Joel Magnusson (se alla)

Det kan vara längre från soffan till duschen än från duschen till Rom.

Hallå SMARTies

Ibland är det bara så svårt att komma igång. Du har nu kanske skapat ett liv där du inte längre använder din valda drog eller droger. Men vad tycker du om det livet? Inte allt för sällan är det många som nyktrat till och tagit tag i det mest akuta i livet som upplever en viss tristess och ensamhet efter ett tag. Kanske är det samma känslor som en gång ledde dig in på din väg till ett beroende.? Visst var det roligare när man fick använda? Visst hade jag goa vänner på puben? Nu kanske du sitter där framför tv´n och säger till sig själv: “Och nu då?”. Vad skall jag göra nu med mitt liv?

Att gå på möten är för många inte bara en grej för att hålla sig på banan. Det handlar även om att ha ett socialt liv. Träffa lite folk och skratta lite samtidigt som man tränar sig i att hålla sig från sin valda drog. Inget fel med det alls. Det är naturligtvis helt rätt. Men, det kan ju vara bra att försöka bygga ett liv fyllt med fler spännande och intressanta saker. Ett liv som du trivs så mycket med att du inte vll återvända till din valda drog.

Inom SMART Recovery pratar vi lite om detta med “Livgivande Engagerande Kreativa Intressen” (LEKI) som finns närmare beskrivet på sidan 75 – 77 i SMART Recovery Sveriges självhjälpsbok.

Men, hur skall du komma igång med att göra ditt liv roligare genom fler LEKI-aktiviteter när du har svårt att just starta? Många sitter kanske hemma och funderar och funderar och funderar och… Ja, du förstår…. Funderar på vad de skall göra. Det blir ett fantastiskt stort beslut (eller inget beslut alls…). Det viktigaste är inte att komma på den perfekta sysselsättningen som du skall ägna resten av livet åt. Nej, det viktigaste är att våga testa lite saker. Eller egentligen är det viktigaste att du vågar och orkar ta dig ut. Och med att ta sig ut menar jag att det viktigaste är att träffa folk och umgås.

Det sociala ÄR en viktig del i att tillfriskna. Det finns idag ett stort antal vetenskapliga undersökningar som visar att socialt umgänge är viktigt för den mentala hälsan. Ditt sociala liv får dig att må bättre och ökar ditt tillfrisknande.

Det kan vara en svår grej om man suttit hemma i många år och drogat, spelat, druckit eller ägnat sig åt någon annan vald drog. Men, det går att bryta det här mönstret. Men, mycket handlar om att ta de första stegen och pröva vingarna. När vi tagit det första steget kan mycket hända och det kan gå av bara farten.

Så, ta bara ett beslut idag om en liten sak du tänker göra imorgon för att ditt liv skall bli lite bättre. Det behöver inte vara hoppa bungy jump. Att mata änderna i parken med frysta ärtor (precis, varför skall du inte använda bröd?) kan vara en trivsam sak. Tillsammans med någon annan kan det bli än trivsammare. Och du, är det ingen som vill följa med dig ut så häng inte läpp. Nästa gång du frågar så kanske du får sällskap. Och, några nöjda änder som sällskap är inte fel det heller.

Och bor du på rätt plats kan du redan ikväll ta första steget genom att inhandla dom frysta gröna ärtorna.

Dom där ärtorna kan bli början på ett liv fyllt med frihet från din valda drog samtidigt som du skapar nya och mer orsaker att hålla dig på banan. Ett roligt, givande och spännande liv du inte vill lämna.

Små förändringar med fler rationella beslut varje dag leder dig vidare in på en väg du vill vara på.

Ja, du fattar… Det handlar om att ta de första stegen.

Tar du dig bara till duschen kan det sluta med en spännande resa till Rom. Men, du behöver inte åka till Rom för att livet skall bli bra. Det räcke med att du bara tar dig ut.

Joel Magnusson

Dela gärna