Dämpa alkoholsug genom att göra en film

Joel Magnusson
Senaste inläggen av Joel Magnusson (se alla)

Man kan dämpa alkoholsug med en egen film

Har du sug efter alkohol? Hur kan man dämpa alkoholsug? Eller sug efter något annat du försöker sluta med? Då kan det löna sig att träna sig i att stå emot och till och med bli av med suget genom en film. En film som du själv har skapat. En film du spelar upp i ditt inre när alkoholsugen slår till. En film som klart och tydligt får dig att minnas de dåliga konsekvenserna av att dricka.

Filmen som du själv skapar med hjälp av olika ”bilder” bör innehålla hela kedjan från det som triggade alkoholsuget till både kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser av återfallet i drickande. De bildrutor du använder kan du förmodligen hitta i ditt inre om du letar lite. En del av dessa bilder och minnen kanske till och med ger dig riktigt dåliga känslor. Desto viktigare att använda just dessa då hela tanken med filmen är att du snabbt skall inse att ta det där glaset inte är någon god idé.

Antingen skapar du filmen:

  • I ditt inre helt och hållet
  • Med hjälp av papper och penna med ritade bilder och text.

Viktigast är dock att det blir gjort och de flesta gör det i sitt inre där en och annan tar till papper och penna.

Vad skall en film för att dämpa alkoholsug då innehålla?

Din film skall inte bara innehålla bilder utan även sammanbakas med minnen av dofter, känslor och annat som du tycker är viktigt.

Här ett förslag på hur en konsekvensfilm för att dämpa alkoholsug kan se ut.

A. Trigger

”Du kommer fram till ett torg där uteserveringarna öppnat på våren”

B. Den bild i ditt inre som manifesterar ditt alkoholsug

”Ett immigt glas med en stor stark”

Lägg gärna till din känslor här. Det som lockar dig och som verkligen får dig att känna denna lockelse. Doften av skumman kall öl under näsan på en varm uteservering under våren. Är en stor del av den upplevelse du finner så otroligt stort sug efter. Ja, som du förstår finns det en del att jobba med när du ser ”ser” den lockande bilden på ölen i ditt inre…

C. Första konsekvensen av din fylla

”Du sitter och skrålar med dina ”kompisar” på puben”

D. Andra konsekvensen av din fylla

”Du vaknar upp i en okänd lägenhet på en soffa”

Här kan du verkligen hitta många saker att lägga in. Smaken i munnen, doften av spilld öl på dina kläder, doften av gammal cig och vin. Du hittar din tomma plånbok (och hyran skall betalas imorgon). Är det riktigt illa med dig kanske du till och med har hallucinationer. Skammen slår på dig som om någon slår på en trumma. Du känner en stor depression. Mörka tankar. Och mycket annat. Försök verkligen att lägga in dessa konsekvenser i din film.

Att skapa konsekvensfilmen ger mig skam

Ja, när du skapar din film så frammanar du ju konsekvenser som troligtvis även får dig att minnas skammen över vad du gjort (eller inte gjort). Om detta håller dig tillbaka så se det då som ett sätt att även bearbeta skammen. Att bearbeta sin skam är en del av tillfrisknandet det med. Det handlar inte bara om att hålla sig nykter. Och, din skam kommer att ge med sig efter en tid.

När skall jag använda filmen för att dämpa alkoholsug?

Det finns två lägen du bör använda filmen:

  1. När du verkligen har ett alkoholsug. Ja, denna var ju ganska självklar…?
  2. När du inte har sug. Det lönar sig verkligen att försöka frammana bilderna av den där uteserveringen och den kalla ölen för att sedan köra hela filmen fram till känslorna av att vakna upp i bakgruset. Detta utan att du har ett sug. Känslan av att inte kunna betala hyran. Många kan dock vara rädda för att försöka tänka på det som ger dem sug för de är rädda för att de då kommer att springa iväg till puben. Var inte rädd! Det är viktigt för dig att du jobbar med din film och avdramatiserar en del av dina tankar. Och, att du tränar dig i att snabbt och starkt ser dina konsekvenser i ditt inre. Denna träning kommer att rädda dig i framtiden.

Det här blogginlägget är skrivet med utgångspunkt för alkoholberoendesyndrom – alkoholproblem men fungerar lika bra för de som är beroende av annat. Du kan ju byta ölen mot en spelmaskin om du är beroende av spel. Eller mot något som triggar amfetaminsug om du är amfetaminberoende.

Lycka till!

Joel Magnusson

Dela gärna