Jag vill börja använda igen

Joel Magnusson
Senaste inläggen av Joel Magnusson (se alla)

Jag är så sugen på att använda min valda drog igen

Har du levt ett tag i tillfrisknande från drogberoende, alkoholberoende, spelberoende eller något annat beroende? Har du börjat tänka på att använda igen? Har du kanske till och med planerat för ett snedsteg eller ett återfall? Det spelar ingen roll vilken drog som är din valda drog. Processen för återfallet eller snedsteget börjar oftast långt innan det sker. Dina tankar och beteenden börjar ändras innan.

På engelska kallas detta fenomen för backsliding. Du återgår från ett positivt tillfrisknande där ditt liv förbättras för var dag som går till ett liv som stagnerar eller försämras. Ibland är det inte lätt att upptäcka att dina tankemönster går åt fel hål (backsliding) utan förändringarna kommer smygande. Här är dock några tips om hur det kan se ut. Nedanstående punkter kan göra det lättare för dig att upptäcka hur backsliding kan se ut hos dig:

  • Ökande sug eller begär: Om du börjar känna en ökad längtan efter drogen eller det beteende som du försökt lämna bakom dig, kan det vara ett varningstecken. Dessa sug kan vara både fysiska och psykiska.
  • Ökad ångest eller stress: Ångest och stress kan vara utlösare för återfall. Om du märker att din stressnivå ökar och att du har svårt att hantera det utan att tänka på att använda din valda substans eller problematiska beteendet, är det dags att ta det på allvar.
  • Minskad motivation eller engagemang: Om du känner att du förlorar motivationen att hålla dig nykter eller att fortsätta med din tillfrisknande process, är det viktigt att reflektera över varför det händer. En minskad motivation kan vara en tidig indikation på att något inte är som det ska vara.
  • Ökad isolering: Att dra sig tillbaka från sociala aktiviteter eller stödsystem kan vara ett tecken på att du går i fel riktning. När du känner att du inte vill dela dina tankar eller känslor med andra, kan det vara en signal om att du behöver stöd och hjälp.
  • Negativa tankemönster: Om du börjar tänka på ett sätt som rationaliserar eller försvarar ditt tidigare beroendebeteende, kan detta vara en farlig indikation. Negativa tankemönster kan vara en föregångare till att återfalla.
  • Ökad hemlighetsfullhet: Om du börjar gömma eller ljuga om dina aktiviteter, inklusive eventuell återfall, kan det vara ett tydligt tecken på att något är fel.

För att förebygga ett återfall eller snedsteg är det viktigt att vara uppmärksam på dessa varningssignaler och agera i tid. Det kan inkludera att söka professionell hjälp, prata med en terapeut eller att återansluta med ditt stödnätverk. Kanske även är det dags att gå på fler möten och öppna upp och berätta om dina tankar.

Att kommunicera öppet om dina känslor och tankar är ofta det första steget mot att undvika ett återfall och fortsätta din väg i tillfrisknandet. Nej, det är inte alltid lätt att se att vi befinner oss i backsliding och inte är det alltid lätt att ta tag i det. Men det är bättre att göra det i tid än att låta det mynna ut i ett rejält återfall.

Inom SMAT Recovery skiljer man mellan återfall och snedsteg. Snedsteg är ett litet och kort återfall till det gamla beteendet. Ett återfall är ett varaktigt tillbakavändande till det gamla beteendet.

Joel Magnusson

Dela gärna