Varför kan jag inte sluta dricka?

Joel Magnusson
Senaste inläggen av Joel Magnusson (se alla)

Varför klarar jag inte att sluta dricka alkohol?

Kanske är du en av dom som ställt dig denna fråga? Att försöka sluta dricka alkohol kan vara en av de mest utmanande resor vi någonsin tar. Många vet detta av egen erfarenhet, och massor med människor har frågat sig själv gång på gång: Varför kan jag inte sluta?

För många var alkoholen ett sätt att fly från livets påfrestningar och stress. Den erbjöd en tillfällig lättnad från ångest och en möjlighet att känna sig mer självsäker i sociala situationer. Men den kortsiktiga lättnaden kommer alltid med ett pris. Många märkte att alkoholbruket gick utöver sociala tillfällen och började påverka det dagliga livet negativt. Det var då en del insåg att ”jag behöver hjälp”.

En viktig insikt många har fått genom sin egen resa är att alkoholberoende är komplext och påverkar både kroppen och medvetandet. Det handlar om många saker. Det finns en djupt rotad koppling till alkoholen som man behöver förstå och arbeta med. Det är många tankar och beteenden som skall identifieras, förstås och ändras.

SMART Recovery har för många varit en avgörande del på tillfrisknandets väg. Genom SMART Recoverys möten och program lärs verktyg och modeller ut för att hantera impulser och utveckla en bättre självkännedom. Det lär deltagarna att identifiera de tankemönster som lockade till alkoholen och hur man kan ändra dem.

Svaret på frågan ”Varför klarar jag inte att sluta dricka alkohol?” är olika för varje individ. Men genom att söka stöd och använda verktyg som SMART Recovery erbjuder, kan vi alla ta steg mot en bättre förståelse av oss själva och vårt förhållande till alkohol. Det är en resa som kräver tålamod och engagemang, men den är värd varje steg.

Så om du, precis som många andra, ställer dig den frågan, kom ihåg att du inte är ensam. Det finns stöd och gemenskap därute som kan hjälpa dig på din väg till tillfrisknande och nykterhet. Det är aldrig för sent att göra en förändring och börja leva ett liv fritt från alkohol.

Joel Magnusson

Dela gärna