Att lugna ner sig

Joel Magnusson
Senaste inläggen av Joel Magnusson (se alla)

Att bli av med stress

Sitter på en bänk i solen och filosoferar med en god vän från vår smarta gemenskap. Vi pratar lite om stress och beroende och på en fråga hur han just nu mår får jag svaret. ”Jag har ingen stress nu, jag är helt blank i huvudet”. Ett riktigt roligt och bra uttryck som beskriver ett lugnt tillstånd väl.

Många av oss som är med i SMART har haft mycket problem med ”getingsvärmen av tankar” eller ”den dansande apan på loftet” och annat som kan beskriva vår ångest och stressnivå. Men är det ”blankt” i huvudet så är det bra…. Då har man kommit tillrätta med mycket.

Det finns flera tekniker som kan hjälpa dig att lugna ner dig när du känner dig stressad och överväldigad av tankar:

Djupandning: Ta långsamma, djupa andetag och fokusera på att andas in genom näsan och ut genom munnen. Detta kan hjälpa till att lugna ner ditt sinne och minska din ångest.

Mindfulness: Genom att fokusera på nuet och vara medveten om dina tankar och känslor kan du minska stressen och ångesten. Försök att vara närvarande i nuet och observera dina tankar utan att döma eller reagera på dem.

Motion: Fysisk aktivitet kan hjälpa dig att slappna av och lindra stress. Ta en promenad, träna på gymmet, eller gör någon annan form av motion som du tycker om.

Avslappningstekniker: Pröva olika avslappningstekniker som yoga, meditation, progressiv muskelavslappning eller autogen träning.

Prioritera: Ibland kan stress och överväldigande tankar bero på att du försöker göra för mycket på en gång. Prioritera dina uppgifter och gör en lista över vad som är viktigt att göra först.

Sömn: Att få tillräckligt med sömn är viktigt för att hantera stress. Försök att få minst 7-8 timmars sömn per natt och försök att ha en regelbunden sömnrutin.

Men en av de viktigaste är kanske att använda sig av ABC verktyget med vilket du kan analysera dina tankar på ett bra sätt och därmed minska stressen över tid. Du lär dig att förhålla dig på ett nytt sätt till de tankar som stressar dig.

Du lär dig att hantera ditt liv och dina tankar på nya sätt istället för att använda din valda drog.

Men, kom ihåg att det kan ta tid att hitta den teknik som fungerar bäst för dig. Ge dig själv tid och tålamod och var inte rädd för att prova olika strategier tills du hittar det som fungerar bäst för dig. Kombinera gärna ditt arbete med att gå på möten.

Jobbar du på det kommer du med att kunna få ett blankt sinne med lugn och ro….

MVH

Joel Magnusson

Dela gärna