Var medveten och förstå dina sugkänslor

Joel Magnusson
Senaste inläggen av Joel Magnusson (se alla)

Att vara medveten och förstå sina sugkänslor är en viktig del av att hantera ett beroende

Eftersom det hjälper dig att identifiera vad som utlöser ditt begär och sug efter din valda drog är det viktigt att vara medveten och förstå dina sugkänslor. Det hjälper dig att ta viktiga steg för att hantera dessa situationer på ett hälsosamt sätt.

Genom att vara medveten om dina sugkänslor kan du lära dig att känna igen och förstå när du känner begär eller suget att använda ett beroendeframkallande ämne eller utföra ett beteende. Det kan handla om substanser såsom alkohol eller cannabis. Men, det kan lika gärna handla om beteenden som spel om pengar eller gaming.

När du väl känner igen dessa känslor kan du lättare utveckla strategier för att hantera dem på ett hälsosamt sätt, som att använda avslappningstekniker, distrahera dig själv genom att göra något annat eller söka stöd från andra. Exempelvis genom att vara med i en stödgrupp för beroende som SMART Recovery Sverige.

Att förstå dina sugkänslor kan också hjälpa dig att förhindra återfall genom att de kan planera för och undvika situationer (som innehåller triggers) som kan utlösa dessa känslor. Detta kan hjälpa dig att ta ansvar för ditt eget välbefinnande och göra det möjligt för dig att leva ett friskare och mer balanserat liv.

Joel Magnusson

Dela gärna