Varför kan jag inte sluta spela om pengar

Joel Magnusson
Senaste inläggen av Joel Magnusson (se alla)

Orsaker till att jag blivit spelberoende?

Att spela om pengar kan vara beroendeframkallande och det kan finnas olika anledningar till varför en person har svårt att sluta spela.

Här är några möjliga förklaringar ditt spelberoende:

  1. Biologiska faktorer: En del forskning har visat att vissa människor har en ökad känslighet för belöning och kan känna sig ”höga” av att spela om pengar. Detta kan göra det svårare för dem att sluta spela, även när de vet att det inte är hälsosamt för dem.
  2. Psykologiska faktorer: Spelandet kan fungera som ett sätt att hantera stress, ångest eller depression. Det kan också ge en känsla av kontroll och självkänsla. Om en person saknar dessa känslor i andra delar av sitt liv kan spelandet bli ett sätt att fylla detta tomrum.
  3. Sociala faktorer: Spelandet kan vara en social aktivitet och om personen har en nära relation till andra som spelar kan det vara svårt att sluta. Det kan också finnas sociala normer eller förväntningar som gör det svårt att sluta spela.
  4. Finansiella faktorer: Om en person har hamnat i skulder eller har ekonomiska problem kan spelandet fungera som ett sätt att försöka lösa dessa problem. Exempelvis kan tankar på att ”jag skall vinna tillbaka allt” eller ”jag skall vinna stort” mala på i huvudet. Att agera på dessa tankar förvärrar situationen och leder till ännu större skulder.

Du kan läsa mer om spelberoende på den här sidan.

Att förstå varför det är svårt att sluta spela kan vara en första steg mot att hitta en lösning på problemet. Det kan vara en bra idé att söka professionell hjälp från en terapeut, rådgivare eller stödgrupp som kan hjälpa dig att hantera dina känslor och hitta andra sätt att hantera stress och ångest utan att spela om pengar. Hos SMART Recovery självhjälpsgrupper kan du få ett sådant stöd tillsammans med ett vetenskapligt program för tillfrisknande.

Oavsett vilka faktorer som är störst för dig av de listade ovan kan du lära dig att hålla dig ifrån spel om pengar. Detta gäller även dig som kanske spelat i decennier.

Joel Magnusson

Dela gärna