Att acceptera sugen kan göra att de försvinner

Joel Magnusson
Senaste inläggen av Joel Magnusson (se alla)

Acceptera sug efter alkohol kan hjälpa till att de försvinner.

Detta kanske låter lite märkligt. Men, genom att acceptera dina alkoholsug så händer det en hel del i knoppen som gör att de kan försvinna. Här en liten närmare förklaring till det.

Att acceptera att man har sug efter alkohol kan hjälpa till att minska eller eliminera sugen eftersom det kan minska ångesten och stressen som kan förstärka sugen. När du accepterar att suget finns där, istället för att försöka ignorera eller bekämpa det, kan det minska den interna konflikten och motståndet som kan göra att suget förstärks.

Att acceptera att du har sug efter alkohol kan också hjälpa dig att vara mer medveten om dina känslor och vad som utlöser ditt sug. Det kan göra det lättare att hantera dessa känslor och hitta andra sätt att hantera dem, istället för att dricka öl, vin eller något annat alkoholhaltigt som en kortsiktig lösning.

Ytterligare en anledning till varför acceptans kan hjälpa är att det kan minska känslan av skam eller skuld som kan uppstå när man upplever sug efter alkohol. Att känna skam eller skuld kan öka ångesten och stressen och förstärka suget. Genom att acceptera att suget finns där och att det är en normal del av ditt tillfrisknande kan det hjälpa till att minska känslan av skam eller skuld, vilket kan minska suget ytterligare.

Det är viktigt att komma ihåg att vi alla är unika och att olika strategier fungerar olika bra för olika personer. Om du kämpar med sug efter alkohol, kan det vara till hjälp att tala med en specialist på beroendefrågor som kan ge ytterligare råd och stöd. Det kan även löna sig att gå på möten hos SMART Recovery Sverige där du kan träffa likasinnade och jobba med ditt tillfrisknande utefter ett vetenskapligt program.

Joel Magnusson

Dela gärna