Ett sug varar inte för evigt

Joel Magnusson
Senaste inläggen av Joel Magnusson (se alla)

Ett sug varar inte för evigt

Sug varar inte så länge. Du som slutar med det du är beroende av kommer med största sannolikhet att drabbas av sug efter din valda drog. En del får svåra sug, en del lite lättare. En del har sug ofta, en del sällan. Viktigt att veta när suget kommer är att det går över. Sällan varar ett sug mer än 10 – 15 minuter.

Och, det spelar egentligen ingen roll om du försöker bryta ett alkoholberoende, spelberoende, amfetaminberoende eller något annat beroende. Känslorna och begäret efter substansen eller aktiviteten är ungefär densamma. Det är därför vi inom SMART Recovey Sverige samlas på samma självhjälpsmöten.

Verktyg att använda mot sug

Det viktigaste verktyget eller kunskapen om sug är att det går över.

Och för varje gång du lyckas hålla emot till det är borta tränar du om din hjärna. Din ålder spelar ingen roll. Du kan lära dig att stå emot oberoende av hur gammal du än är. Sugen blir även allt svagare och mer sällan återkommande vartefter tiden går om du inte agerar på dem. Står du emot alkoholsuget idag så blir det lättare även imorgon.

En av SMART Recovery´s fyra punkter fokuserar på att du skall undvika att agera på dina sug. Den heter ”2. hantera sug” och i den delen av vårt program hittar du flera olika verktyg och tankemodeller som du kan använda. Du behöver inte använda alla eller ens lära dig alla. Troligtvis kommer du att göra som de flesta som finns med oss, du kommer att plocka ut ett eller två verktyg som du använder när det behövs. När suget slår till är du väl inövad på att göra det du behöver göra. Plocka fram ditt favoritverktyg och använd det.

Sidorna 33 – 57 i vår självhjälpsbok handlar om sug. Självhjälpsboken har 110 sidor och du kan beställa den här.

Att ditt sug varar en kort tid är en viktig kunskap

När dina tankar är uppfyllda av begär och sug efter din valda drog är det ofta svårt att tro att det skall gå över. Men, det gör ju det. Ett bra sätt att verkligen inpränta detta hos dig själv är att inte bara läsa om sug i vår självhjälpsbok (och i andra källor). Ta till alla medel för att förstå dig själv och dina processer och triggers. Förutom att gå på våra möten kan vi rekommendera att kika på filmer som den här:

I den här filmen hittar du lite tips och trix om sug.

Ett annat bra att att arbeta med sina sug är att skriva en logg på när de kommer och hur starka de är. I den här loggen så anger du även vad du tror triggade ditt sug. I början hittar du de tydligaste men allt efter att tiden går och du jobbar med loggen kommer du att även kunna identifiera mer subtila triggers. Övning ger färdighet! Detta ger dig en bättre förståelse över hur du själv fungerar. På vår amerikanska moderorganisations sida hittar du en bra beskrivning om hur man skriver en logg om dina sug. Kika gärna på den.

Och du, det är ingen som dött av sug men det är många som dött av att de inte kunnat stå emot.

Lycka till!

Dela gärna