Bara ett litet glas

Joel Magnusson
Senaste inläggen av Joel Magnusson (se alla)

Det närmar sig snart storhelg, och du kanske är på väg någonstans för att träffa gamla vänner och bekanta. Men kanske har du också startat en förändring i ditt liv? Du har beslutat att ta kontrollen över den drog eller det beteende som du tidigare varit beroende av. Det kan vara alkohol, cannabis, kokain eller någon annan drog. Det kan också handla om spel om pengar eller annat tvångsbeteende. Oavsett vad det är har du nu en utmaning framför dig när du ska träffa dina gamla vänner eller familj för första gången sedan du slutade.

Att känna nervositet inför detta möte är helt naturligt. Många av oss som har slutat har varit i samma situation som du är nu. Många av oss kände oss otroligt nervösa och hade till och med ångest inför det. Vi funderade över frågor som ”Vad kommer de att säga?” eller ”Tänk om de tjatar hela kvällen?” eller ”Hur ska jag förklara?” eller till och med ”Vad ska jag ha i glaset när vi skålar?” Tankarna snurrade runt i huvudet med stor hastighet.

Men det finns knep för att lugna ner dig och ta kontrollen. Vissa är ganska lätta att genomföra medan andra kräver lite träning. Här är några förslag:

  1. Det är din kropp: Kom ihåg att du är den som bestämmer vad du gör och vad du stoppar i dig. Ingen har rätt att säga till dig, och kommentera, om du dricker eller inte. Det är ditt beslut och ingen annans!
  2. Ta ett steg framåt och säg nej tack: Om någon börjar tjata på dig, ta ett steg framåt och säg bestämt ”nej tack!”. Visa med ditt kroppsspråk att du har tagit ett beslut och stå fast vid det. Var bestämd i både ton och kroppsspråk, men undvik aggressivitet. Du kommer att märka att färre personer än du tror kommer att fråga och tjata.
  3. Träna med rollspel: Om du tycker att det är jobbigt kan du träna på situationen genom att göra rollspel med en nära vän eller på ett möte. Be din vän att spela rollen som någon som tjatar och ger förslag som ”En liten öl spelar väl ingen roll…”. Det här kan vara både roligt och hjälpsamt för att lugna ner dig ordentligt inför mötet. Genom att vara väl förberedd kommer du att känna dig lugnare, och det blir lättare att säga det bestämda ”nej tack!” som nämndes tidigare. Du visar att du är den som bestämmer.
  4. Var medveten om vad som kan trigga dig: Det kan vara så att du är på väg till en tillställning som du tidigare brukade uppskatta när du drack. Hela tillställningen kan vara en utlösare i sig själv. Tankarna kan börja snurra i huvudet och säga ”Bara idag…” eller ”Vi ska grilla, och det är ju så gott med en öl till grillat”. Det viktigaste att komma ihåg är att alla sådana tankar som kan leda till att du dricker är suget. Det spelar ingen roll hur romantiskt du försöker klä in dem.
  5. Skapa en stödplan: Innan du går till evenemanget, ta dig tid att skapa en stödplan. Det kan vara till hjälp att skriva ner vilka strategier du kan använda om suget eller frestelser uppstår. Identifiera personer som du kan vända dig till för stöd och dela din plan med dem. Det kan vara en vän, familjemedlem eller till och med en medlem i SMART Recovery-gemenskapen. Att ha en tydlig plan på plats kommer att ge dig en känsla av trygghet och ge dig verktyg att hantera eventuella utmaningar som kan uppstå.
  6. Undvik högriskmiljöer: Om det är möjligt, försök undvika miljöer där droger eller frestelser är många. Kom ihåg att detta är ditt första besök til gamla vänner utan din valda drog. Istället för att delta i händelser eller tillställningar där alkohol eller droger är huvudfokus, överväg att planera alternativa aktiviteter. Du kan ordna en midsommarpicknick i naturen, spela spel, gå på en utflykt eller delta i alkoholfria evenemang. Genom att välja miljöer som stöder ditt nyktra beslut minskar du risken för att frestas och ökar möjligheten att njuta av helgen på dina villkor.
  7. Förbered alkoholfria alternativ: Om du vanligtvis brukade dricka alkohol under midsommar, se till att du har förberett alkoholfria alternativ som du verkligen gillar. Utforska olika mocktails, alkoholfria ölsorter eller icke-alkoholhaltiga drycker som kan vara tilltalande för dig. Ha dem tillgängliga under tillställningen så att du kan njuta av festligheterna utan alkohol. Genom att ha dessa alternativ till hands minskar du risken för att känna dig utelämnad eller frestad att dricka.

Dessa var bara några tankar om hur du kan hantera midsommar. Om du vill ha fler idéer och tips är det väl värt att titta i SMART Recovery Sveriges självhjälpsbok och delta i ett möte hos SMART Recovery. Där kan du få ytterligare stöd och vägledning inför denna stora helg.

Ha en skön midsommarhelg!

Joel Magnusson

Dela gärna