Joel Magnusson
Senaste inläggen av Joel Magnusson (se alla)

Att öva med rollspel kan hjälpa dig förbli nykter och drogfri.

Om du försöker att sluta med det du är beroende av är det en god idé att öva på hur du skall hantera olika situationer. Nu skall du ju lära dig att hantera besvärliga situationer på ett nytt sätt. Du är motiverad men du måste lära dig nya beteenden. Du måste hitta nya lösningar. Ett sätt att göra det är att träna in nya beteenden genom att rollspela.

Genom att spela ut scenarier som involverar frestelser att dricka eller konflikter med människor som kan utlösa begär efter alkohol, kan du träna på att hantera dessa situationer på ett mer konstruktivt sätt. Rollspel kan också ge dig möjlighet att utforska olika strategier för att hantera stress, ångest och andra utmaningar som kan uppstå när du försöker hålla dig nykter.

En bra rollspelsövning kan se ut på många olika sätt, beroende på dina individuella behov och utmaningar.

Här är några idéer för att träna med rollspel:

Spela ut en scen där du är på en fest eller social tillställning där alkohol serveras. Öva på att hantera frestelsen att dricka genom att tänka på dina motivationsfaktorer för att sluta dricka och använda positivt självprat för att hålla dig stark.

Spela ut en konfliktscen med någon tema som brukar utlösa begär efter alkohol hos dig. Öva på att kommunicera på ett klart och tydligt sätt, sätta gränser och hantera din egen stress och ångest.

Exempelvis:

  • Du: Hej, vad kul och se dig. Det var längesedan.
  • Den du rollspelar med: Ja, det var alldeles för länge sedan. Nu tar vi en bira!
  • Du: Nej tack, Ikväll blir det nyktert för mig.
  • Den du rollspelar med: Va!? Vad har hänt? Kör du eller? Kom igen nu, du kan ju ta ett rum på hotellet här bredvid.
  • Du: Nej, jag kör inte. men, jag vill inte dricka. Jag försöker sluta. Och, ikväll skall jag var nykter.
  • Den du rollspelar med: Okej, jag förstår. ja, jag kanske skall ta det lugnt jag med…?

Det här kan man ju utveckla allt eftersom rollspelet fortgår. Din motspelare kan ju anta många roller sas. Allt från den som slutar tjata snabbt till den som inte ger sig så lätt… Variationerna kan vara många. En viktig sak att fundera på under just detta rollspel är hur ditt kroppsspråk kan hjälpa dig att ara tydlig och bestämd i ditt nej.

En variation är at du spelar ut en situation där du känner dig triggad att dricka på grund av stress eller ångest. Här kan din motspelare istället vara någon du pratar med om din stress och ångest. Allt för att lära dig att ringa någon istället för att ta ett glas eller använda en drog.

Oavsett vilken typ av rollspelsövning du väljer att göra är det viktigt att du är öppen och ärlig med dig själv och din rollspelspartner, och att du fokuserar på att lära dig och växa från varje övning.

Lycka till

Joel Magnusson

Dela gärna