Är jag alkoholberoende?

Joel Magnusson
Senaste inläggen av Joel Magnusson (se alla)

Är jag beroende av alkohol?

Nu förväntar du dig troligtvis att det här blogginlägget skall ge dig exakt besked om hur stor konsumtion du måste ha för att kallas alkoholist eller alkoholberoende? Kanske du även tänkte att du skulle få veta mer om var gränserna går mellan riskbruk och skadligt bruk vid alkoholkonsumtion? Hur många standardglas med alkohol är det som gäller?

Ledsen men det här inlägget har en lite annorlunda och omatematisk vinkling. Att vara alkoholberoende är mer komplext än matematik enligt mig.

Alkoholberoende handlar om mer än att räkna standardglas

Om du nu letat upp det här inlägget för att du funderar över hur det står till med din egen relation till alkohol så är nog redan det en indikation på att det kanske inte står så bra till. Bli inte irriterad nu. Men tänk efter.

Om du inte hade en dragning åt att dricka hade du ju enkelt minskat ner på ditt drickande eller slutat helt om det gett dig bekymmer? Men det gjorde du inte. Istället sitter du och söker på nätet efter mer information. Här är du, läsande det här inlägget. Missförstå mig inte. Jag är jätteglad att du är här.

Är jag alkoholberoende eller inte?

Nu finns det ju en och annan som i princip aldrig skulle erkänna att det är alkoholen som kraschat deras liv. Tanken att det är så är dem helt främmande. Men, du är här, och troligtvis på andra sidor på nätet, och undersöker hur det står till med dig själv och din relation till alkoholen. Du kanske gör tester, räknar standardglas eller gör en lista på eventuella klavertramp du gjort när du druckit? Men, troligtvis behöver du inte göra så mycket mer. Du är fortfarande här och läser… Vad betyder det?

Är jag alkoholberoende, en missbrukare eller en alkoholist?

Inom SMART Recovery sätter vi inte stämplar på oss själva. Vi är inte vårt beteende. Ett beteende går att ändra på. Vi ser vårt osunda förhållande till alkohol (eller något annat) som något som går att ändra på. Därför är du aldrig en missbrukare, en alkoholberoende eller en alkoholist hos oss och på våra självhjälpsmöten. Du är en människa med positiva och negativa egenskaper som kan ändra ditt beteende. Du är i grund och botten som alla andra.

Så svaret på frågan; ”Är jag alkoholberoende?” har inget enkelt svar. Men eftersom du läst ända hit så är det troligtvis så att du borde titta lite mer på hur du kan sluta med alkoholen. Hårda ord säger du kanske? Det är ju så roligt att ta sig ett glas ibland… Ja, det är ju det. Iallafall efter du glömt fadäserna sedan senast. Men eftersom du tycker att det är så roligt så kanske det är ett mycket stort tecken som ger dig mer svar än att räkna standardglas per vecka? Och, du har ju läst ända hit…..

Du kan läsa vidare hur SMART Recovery Sveriges självhjälpsmöten kan hjälpa dig sluta med alkoholen

Bara en enkel betraktelse om hur enkelt det kan vara att hitta svaret som du egentligen redan vet.

Ha det fint

Joel Magnusson

Dela gärna